Malinowy Obłoczek - IMG 0114

Malinowy Obłoczek

Malinowy Obłoczek

Jeśli lubicie domowe ciasta, które zachwycają zarówno wyglądem, jak i smakiem, to ten przepis jest dla Was! Kruche ciasto z malinami i delikatną budyniową pianką to prawdziwa poezja – chrupiący spód, lekka jak chmurka pianka i soczyste, kwaskowate maliny tworzą duet idealny. To ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale też cudownie pachnie – malinami, wanilią i masłem. Idealne na każdą porę roku – latem z świeżymi owocami, a zimą z mrożonymi malinami, które nadają mu świeżości i lekkości.

Świetnie sprawdzi się jako weekendowy deser do kawy, słodka niespodzianka dla gości czy efektowny wypiek na święta. A co najważniejsze – przygotowanie jest prostsze, niż się wydaje!

 

Przepis na ciasto z pianką

 

Składniki:

Na blaszkę o wymiarach 25 x 35 centymetrów

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej tortowej
  • 6 żółtek jaj
  • 250g zimnego masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka budyniowa:

  • 6 białek jaj
  • szczypta soli
  • 220g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 130ml oleju
  • ok 1 szklanka świeżych lub mrożonych malin

 

Malinowy Obłoczek - IMG 0127

Malinowy Obłoczek - IMG 0114

 

PRZEPIS:

Przygotowujemy ciasto. Do mąki dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder, proszek do pieczenia i drobno pokrojone zimne masło. Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt suche, będzie się kruszyć, należy dodać więcej śmietany. Jeśli jednak ciasto wyjdzie zbyt „rzadkie” i będzie się mocno kleić, należy dodać trochę więcej mąki.

Malinowy Obłoczek - IMG 0122

Ciasto dzielimy na dwie nierówne części, większą i mniejszą: 2/3 i 1/3. Obie części zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalki.

Malinowy Obłoczek - IMG 0115

Po godzinie wyjmujemy większą część ciasta z zamrażarki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte ciasto układamy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja foremka ma wymiary 25 x 35 cm).

Malinowy Obłoczek - IMG 0116

Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok 20 minut – do zrumienienia ciasta. Wyjmujemy i odkładamy do wystudzenia.

Malinowy Obłoczek - IMG 0117

Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli, do momentu, aż będą sztywne. Należy uważać aby nie przebić białek, ubijamy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna.

Malinowy Obłoczek - 247AF7AC 1C73 4141 9582 20D7ABD1B7E8 e1760174935243

Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Nie należy zmniejszać ilości cukru bo pianka może nie wyjść. Teraz miksujemy na dużych obrotach do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Następnie nie przerywając miksowania wsypujemy budynie (proszek). Po chwili zmniejszamy obroty miksera i małym strumieniem wlewamy olej- wszystko jeszcze krótko mieszamy na wolnych obrotach, do całkowitego połączenia się składników.

Malinowy Obłoczek - IMG 0123

Piankę wykładamy na całkowicie wystudzony spód ciasta i delikatnie wyrównujemy łyżką lub szpatułką.

Malinowy Obłoczek - IMG 0118

Na piance układamy i lekko wciskamy maliny – otworem do góry. Jeśli używamy malin mrożonych, nie rozmrażamy ich przedtem.

Malinowy Obłoczek - IMG 0119

Drugą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki, ścieramy na tarce o dużych oczkach i delikatnie układamy na piance i owocach.

Malinowy Obłoczek - IMG 0124

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40 minut – do ładnego zrumienienia.

Malinowy Obłoczek - IMG 0121

Kroimy po wystudzeniu.

Inspiracja na pyszne ciasto

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

Malinowy Obłoczek - IMG 2028

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry