Boloński garnek

Jednogarnkowe danie z makaronem

Boloński garnek

To bardzo proste, szybkie i mega smaczne danie jednogarnkowe – tak zwany eintopf :)) Wykonanie tej potrawy zajmuje około 25 minut więc jest to świetny przepis jeśli akurat nie mamy zbyt dużo czasu na przyrządzenie obiadu a chcemy zjeść pożywny i smaczny posiłek. Polecam 🙂

Jednogarnkowe danie z makaronem

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego

1 szklanka niedużego makaronu

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 szklanka mrożonego groszku z marchewką

3 łyżki koncentratu pomidorowego

2 szklanki wody lub bulionu

przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek, papryka słodka oraz ostra

olej do smażenia

 

*** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na oleju, następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i dokładamy mięso mielone. Wszystko razem podsmażamy ciągle mieszając ***

Mielone mięso smażone z cebulką

*** Następnie całość zalewamy wodą lub bulionem i zagotowujemy. Do gotującej się potrawy wrzucamy szklankę mrożonego groszku z marchewką oraz szklankę makaronu- ja użyłam kolorowych mini rurek Lubelli ***

Mięso mielone zagotowane w bulionie  Makaron do garnka bolońśkiego

*** Całość gotujemy około 6-7 minut od czasu do czasu mieszając ***

Makaron gotowany wraz z mięsem

*** Gdy składniki zmiękną i makaron wchłonie większość wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku ***

Garnek boloński z makaronem

Do garnka bolońśkiego dodajemy koncentrat pomidorowy

*** I już mamy gotowe proste i szybkie danie jednogarnkowe ***

Makaron w sosie bolońskim

*** SMACZNEGO ***

 

Polecam również:

Wiejski kociołek czyli sycące danie jednogarnkowe

 


KOMENTARZE

17 komentarzy do “Boloński garnek