Wiejski kociołek czyli sycące danie jednogarnkowe

Szybki i pyszny obiadek

Wiejski kociołek

Pyszny i sycący jednogar ;))  Doskonały sposób na rozgrzewający obiad przy jesiennych chłodach. Danie szybkie i łatwe w wykonaniu a do tego niedrogie – czego chcieć więcej ? Polecam!

Kociołek jednogarnkowy

Składniki:

1 duża lub 2 mniejsze kiełbasy wiejskiej ( lub inne )

15g wędzonego boczku

1 cebula

3-4 ziemniaki

1 marchewka

1 puszka białej fasoli

1/2 szklanki wody

Sól, pieprz, majeranek, czerwona ostra papryka

zielona pietruszka do posypania

 

*** Kiełbasę kroimy w plasterki a boczek w paseczki i zasmażamy na wysokiej patelni lub w garnku (nie użyłam oleju, ponieważ smażyłam na tłuszczu który wytopił się z boczku i kiełbasy), następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i wszystko razem chwilę przesmażamy ***

Sycący kociołek z kiełbasą

*** Dokładamy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i smażymy jeszcze przez około 1 minutę, ciągle mieszając ***

Smażone ziemniaczki i kiełbaska

*** Marchewkę kroimy w plasterki, dokładamy do potrawy i całość zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając ***

Sycący wiejski kociołek

*** Dodajemy fasolę z puszki (bez zalewy) i gotujemy jeszcze kilka minut do momentu, aż ziemniaki całkowicie zmiękną ***

Pyszny obiad w jednym garnku

*** Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem ***

Pyszny obiad w jednym garnku

*** Wszystko mieszamy i gotowe! Podajemy na ciepło, posypane zieloną pietruszką ***

Sycący obiad z kiełbaską i ziemniaczkami

*** SMACZNEGO ***

Polecam także bardzo lubiany na moim blogu, przepis na boloński garnek:

Boloński garnek

 

 

4.1 11 votes
Article Rating

Leave a Reply

5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
jarek gąsiowski
jarek gąsiowski
2 lat temu

Ja zamiast fasoli dodalem pieczarki i na koniec wlalem smietanke 18%

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

Witam. Bardzo dziękuję za pyszny przepis. Troszkę go zmieniłam bo nie użyłam fasoli i dodałam dwa ząbki czosnku. Wlałam nieco więcej wody i zagęściłam ją odrobiną mąki dzięki czemu wyszedł smaczny sosik. Polecam wszystkim! Szybkie wykonanie i mało mycia 😉

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

ten przepis to mój ratunek, serio. Nie jestem mistrzynią kuchni ale mąż tym jednogarem jest zachwycony 🙂 szybko się robi a dzisiaj w kryzysowej wersji bez boczku też wyszedł super jak się go odbowiednio mocniej dosmaczyło. Cudo!

ejka
ejka
4 lat temu

Ojej i fasolka i majeranek, pewnie jak zwykle pycha. Dziś ugotuję, to będzie trzeci sprawdzony megapozytywnie 🙂 przepis.Polecam innym poszukiwaczom smakowitości:):)
PS:Tutaj dodam na koniec gotowania czosnek:)

Weronika
4 lat temu

Ten obiad to mistrzostwo świata. W mojej wersji jeszcze z pieczarkami. Turbopyszne!