Ciasteczka owsiane bez pieczenia
Ciasteczka owsiane to moje smaki dzieciństwa! Pamiętam jak wiele lat temu, robiłam je w domu z pomocą mamy, kiedy naszła mnie nagła ochota na coś pysznego. Składniki nie są specjalnie wyszukane i prawie zawsze znajdują się w domu, ewentualnie żurawinę można zastąpić innymi suszonymi owocami a orzechy na przykład nasionami słonecznika. Do dziś uwielbiam te ciasteczka i moja córka zresztą też :)) Ciasteczka bez pieczenia są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu a za to w smaku rewelacyjne!
Składniki na ciasteczka bez pieczenia
- 10 dkg margaryny
- 10 dkg cukru
- 15 dkg płatków owsianych (1,5 szklanki)
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek
- 3 łyżki posiekanych orzechów (użyłam orzechów włoskich)
- 3 łyżki wody
Na początek w garnuszku rozpuszczamy margarynę i dodajemy cukier. W szklance rozcieramy kakao z wodą i dodajemy do garnka. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, do momentu, aż cukier się rozpuści.
Następnie płatki owsiane mieszamy z żurawiną oraz orzechami i dodajemy do kakaowej masy.
Całość podgrzewamy razem przez chwilę, ciągle mieszając i uważając aby się nie przykleiło do dna.
Tak otrzymaną masę układamy łyżką na papierze do pieczenia, formując ciasteczka.
Ciasteczka owsiane zostawiamy do wystygnięcia a następnie wkładamy na 20 minut do lodówki.
*** Smacznego ***
Na mojej stronie znajdziesz również inną wersję ciasteczek owsianych, tym razem jednak z piekarnika:
















