Soczysty kurczak z rękawa


Soczysty kurczak z rękawa

Mięso pieczone w ten sposób wychodzi kruche, soczyste i aromatyczne w środku oraz rumiane i chrupiące z zewnątrz. Wręcz rozpływa się w ustach. Bardzo prosty i szybki patent na zrobienie pysznego kurczaka. Polecam!

Jednocześnie wraz z mięskiem polecam upiec rewelacyjne ziemniaczki harmonijkowe, dzięki czemu będziemy mieli cały obiad za jednym zamachem ;)) PRZEPIS na ziemniaczki znajdziecie TUTAJ (KLIK)

 

 

Składniki:

1 kg kurczaka w częściach (skrzydełka, pałki, udka…)

  • Marynata:

3 łyżki pikantnego ketchupu

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżki musztardy

2 łyżki sosu sojowego

Przyprawy: po 1 łyżeczce soli, papryki słodkiej, kolendry, bazylii

po szczypcie: pieprzu, ostrej papryki

  • Dodatkowo:

foliowy rękaw do pieczenia

 

 

 

*** Do miski przekładamy ketchup, koncentrat, musztardę i sos sojowy, mieszamy ***

*** Dodajemy przyprawy, mieszamy ***

*** Części kurczaka obtaczamy dokładnie w marynacie ***

*** Całość przekładamy do foliowego rękawa do pieczenia i związujemy końce. Worek umieszczamy w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce do pieczenia ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie rozcinamy delikatnie rękaw i wykładamy mięso na raszkach z piekarnika ***

*** Mięso wkładamy ponownie do piekarnika, zwiększamy temperaturę do 200’C i pieczemy jeszcze przez około 10-15 minut, do ładnego zrumienienia ***

*** Kurczak wychodzi kruchy i soczysty w środku oraz rumiany i chrupiący z zewnątrz ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

KOMENTARZE