Koperty drobiowe z pieczarkami i mozzarellą


Koperty drobiowe z pieczarkami i mozzarellą

Dziś polecam przepis na rumiane i soczyste kieszonki z piersi kurczaka, wypełnione pysznym farszem i otoczone chrupiącą panierką. Banalnie proste w wykonaniu i niezwykle smaczne. Palce lizać!

 

 

Składniki:

2 duże filety z kurczaka

1 cebula

150g pieczarek

1 kulka mozzarelli w zalewie

pół pęczka pietruszki

sól, pieprz

1 jajko

1 szklanka bułki tartej

1 łyżka masła najlepiej klarowanego

olej do smażenia

 

 

*** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy ***

*** Kiedy pieczarki zrumienią się, a woda odparuje, przyprawiamy całość solą oraz pieprzem i odkładamy do przestudzenia ***

*** Mięso kroimy na 6 części ***

*** Rozbijamy dosyć cienko ***

*** Przyprawiamy solą i pieprzem ***

*** Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy na plastry ***

*** Na połowie każdego rozbitego kotleta wykładamy porcję pieczarek z cebulką ***

*** Na pieczarkach układamy plaster mozzarelli ***

*** Posypujemy siekaną pietruszką ***

*** Mięso składamy na pół – farsz zakrywamy drugą częścią fileta ***

*** Tak samo postępujemy z wszystkimi kawałkami mięsa ***

*** Kieszonki obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku ***

*** A następnie w bułce tartej ***

*** Kieszonki formujemy jeszcze w dłoniach, aby dobrze zakleić brzegi ***

*** Układamy na rozgrzanym oleju ***

*** Smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron na rumiano. Ważne aby „ogień” nie był zbyt duży bo kieszonki szybko zrumienią się z zewnątrz, a nie dojdą w środku ***

*** Po zdjęciu z patelni układamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:


KOMENTARZE

Komentarz do “Koperty drobiowe z pieczarkami i mozzarellą