Wytrawne naleśniki zapiekane z pieczarkami i porem


Wytrawne naleśniki zapiekane z pieczarkami i porem

Naleśniki faszerowane i zapiekane z serem oraz sosem majonezowo-ketchupowym, to świetny pomysł na bezmięsny obiad lub kolację dla całej rodzinki. Polecam!

 

 

Składniki:

  • CIASTO NA NALEŚNIKI:

2 jajka

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka oleju

szczypta soli

+ olej do smażenia

  • FARSZ:

250g pieczarek

1 por

1 łyżka masła

20 dkg żółtego sera

sól, pieprz

  • Dodatkowo:

2 łyżki majonezu

2 łyżki pikantnego ketchupu

 

 

 

*** Przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***

*** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***

*** Przygotowujemy farsz. pora i pieczarki kroimy na małe kawałki i podsmażamy razem na maśle. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy do wystudzenia ***

*** Do wystudzonego farszu dodajemy połowę startego sera ***

*** Na każdym naleśniku układamy porcje farszu ***

*** Naleśniki z farszem zwijamy jak krokiety ***

*** Gotowe układamy w żaroodpornym naczyniu ***

*** Smarujemy majonezem wymieszanym z ketchupem ***

*** Posypujemy pozostałym startym serem ***

*** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez 20 minut – bez przykrycia ***

*** SMACZNEGO ***


KOMENTARZE

Komentarz do “Wytrawne naleśniki zapiekane z pieczarkami i porem