Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami


Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami

Podsyłam kolejny pomysł na przetworzenie mięsa, które zostało Wam z obiadu. U mnie są to kotlety drobiowe, pokroiłam je i dołożyłam do farszu, wyszło mega smacznie. Możemy też użyć mięso z rosołu, pieczonego lub smażonego.

 

 

Składniki:

  • CIASTO NA NALEŚNIKI:

2 jajka

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

1 łyżka oleju

szczypta soli

+ olej do smażenia

  • FARSZ:

1 filet gotowany z kurczaka (zamiennie może być pieczony lub smażony)

10dkg pieczarek

1 cebula

sól, pieprz

  • Dodatkowo:

3 łyżki startego żółtego sera

domowy sos czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki z drobno posiekaną cebulą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** Gdy grzyby zrumienią się, zdejmujemy patelnie z palnika i dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka (u mnie kotleciki drobiowe z poprzedniego obiadu) ***

*** Przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***

*** Na środku każdego naleśnika układamy plaster żółtego sera i porcje farszu ***

*** Naleśniki z farszem zwijamy w koperty – najpierw boki do środka, a potem górę i dół. Zwinięte naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy startym serem ***

*** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 15 minut – bez przykrycia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE