Wiejski kociołek z klopsikami


Wiejski kociołek z klopsikami

Sycące, kolorowe i przepyszne danie jednogarnkowe. Świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny!

 

 

Składniki:

0,5kg mielonego mięsa wołowego

1 jajko

3 łyżki bułki tartej

przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany

5-6 młodych ziemniaków

1 cebula

1 młoda cukinia

1 marchew

1 czerwona papryka

2 łyżki posiekanych ulubionych świeżych ziół typu koperek, pietruszka, bazylia, oregano itp

1 niepełna szklanka bulionu warzywnego lub rosołu

pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa

olej do smażenia

 

 

 

*** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące ***

*** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron ***

*** Mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w grubą kosteczkę i lekko podsmażamy, następnie dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki i cukinie. Wszystko smażymy do zrumienienia ziemniaków ***

*** Marchew obieramy i kroimy w krążki, dokładamy na patelnie ***

*** Paprykę kroimy w dużą kostkę i również dokładamy na patelnie ***

*** Dodajemy podsmażone wcześniej klopsiki, mieszamy i całość jeszcze przez chwilę podsmażamy ***

*** Całość  zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając ***

*** Pod koniec duszenia potrawę doprawiamy jeszcze do smaku solą oraz pieprzem i posypujemy posiekanymi ziołami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Wiejski kociołek z klopsikami

  • Anonim

    Jedzenie jak dla psa. Chociaż dla dobra psa bym mu tego nie podała. Bez gustu, smaku, krztałtu, konsystencji. To przerażające że ludzie jedzą tak bez smaku.