Mięsno-ryżowe klopsiki w warzywnym sosie
Pyszne wyjątkowe klopsiki w warzywnym sosie. Bardzo sycące, aromatyczne i pożywne danie, które kusi nie tylko wspaniałym smakiem ale również efektownym, kolorowym wyglądem. Klopsiki robi się dość szybko, łatwo się formuje i nie rozpadają się podczas smażenia. Masa mięsno-ryżowa, przypomina trochę tą na gołąbki i też dość podobnie smakuje. Polecam :))
Składniki na klopsiki mięsno ryżowe
- 300g mięsa mielonego wieprzowego
- 100g ugotowanego ryżu
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki- do obtoczenia klopsików
- 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej)
- 1 cebula
- 1/2 cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 szklanki bulionu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, do posypania
- olej do smażenia
- opcjonalnie: 2 łyżki śmietanki
Na początek w misce łączymy mięso mielone z ugotowanym i wystudzonym ryżem, z jajkiem oraz z przyprawami do smaku (użyłam soli, pieprzu, czosnku granulowanego, papryki słodkiej i ostrej oraz majeranku). Wszystko mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę.
Następnie z masy formujemy średniej wielkości kuleczki, które następnie obtaczamy w mące.
Klopsiki obsmażamy na niewielkiej ilości oleju, na dużym ogniu, z każdej strony na mocno rumiano.
Następnie mięso przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kosteczkę cebulkę oraz czosnek.
Paprykę oraz cukinie również kroimy w kosteczkę i dokładamy na patelnie. Wszystko razem przez chwilę zasmażamy, ciągle mieszając.
Następnie całość zalewamy bulionem i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz bazylią i oregano.
Na patelnie dokładamy podsmażone wcześniej klopsiki i wszystko razem dusimy na niewielkim ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
Po tym czasie, w razie potrzeby, doprawiamy jeszcze potrawę do smaku i opcjonalnie możemy dodać śmietankę. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Mięsno ryżowe klopsiki w warzywnym sosie podajemy z duszonymi ziemniaczkami lub z pieczywem.
*** Smacznego ***
Polecam również: Makaronowe gniazdka z klopsikami
















Klopsiki uwielbia mój mąż, a ostatnio poprosił mnie o wersje z wołowiną. Zmieliłam kawałem w maszynce do mięsa Ariete i wyszły mi pyszne pulpeciki z tego przepisu. Mąż jest fanem!
Rewelacyjny przepis i prosty, wyszło super