Mięsno-ryżowe klopsiki w warzywnym sosie - FullSizeRender11 3

Mięsno-ryżowe klopsiki w warzywnym sosie

Mięsno-ryżowe klopsiki w warzywnym sosie

Pyszne wyjątkowe klopsiki w warzywnym sosie. Bardzo sycące, aromatyczne i pożywne danie, które kusi nie tylko wspaniałym smakiem ale również efektownym, kolorowym wyglądem. Klopsiki robi się dość szybko, łatwo się formuje i nie rozpadają się podczas smażenia. Masa mięsno-ryżowa, przypomina trochę tą na gołąbki i też dość podobnie smakuje. Polecam :))

 

Mięsno-ryżowe klopsiki w warzywnym sosie - FullSizeRender 16

Składniki na klopsiki mięsno ryżowe

  • 300g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100g ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki- do obtoczenia klopsików
  • 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej)
  • 1 cebula
  • 1/2 cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, do posypania
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: 2 łyżki śmietanki

Na początek w misce łączymy mięso mielone z ugotowanym i wystudzonym ryżem, z jajkiem oraz z przyprawami do smaku (użyłam soli, pieprzu, czosnku granulowanego, papryki słodkiej i ostrej oraz majeranku). Wszystko mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę.

Mięso z ryżem

Następnie z masy formujemy średniej wielkości kuleczki, które następnie obtaczamy w mące.

Klopsiki mięsno ryżowe

Klopsiki obsmażamy na niewielkiej ilości oleju, na dużym ogniu, z każdej strony na mocno rumiano.

Klopsiki ryżowo mięsne

Następnie mięso przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kosteczkę cebulkę oraz czosnek.

Smażona cebulka

Paprykę oraz cukinie również kroimy w kosteczkę i dokładamy na patelnie. Wszystko razem przez chwilę zasmażamy, ciągle mieszając.

Papryka i cukinia

Następnie całość zalewamy bulionem i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz bazylią i oregano.

Sos warzywny do klopsików

Na patelnie dokładamy podsmażone wcześniej klopsiki i wszystko razem dusimy na niewielkim ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.

Warzywny sos do obiadu

Po tym czasie, w razie potrzeby, doprawiamy jeszcze potrawę do smaku i opcjonalnie możemy dodać śmietankę. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Pyszne klopsiki w warzywnym sosie

Mięsno ryżowe klopsiki w warzywnym sosie podajemy z duszonymi ziemniaczkami lub z pieczywem.

Klopsiki w sosie warzywnym na obiad

Mięsno ryżowe klopsiki na sycący obiad

*** Smacznego ***

Polecam również: Makaronowe gniazdka z klopsikami 

Makaronowe gniazdka z klopsikami

2 komentarze do “Mięsno-ryżowe klopsiki w warzywnym sosie”

  1. Klopsiki uwielbia mój mąż, a ostatnio poprosił mnie o wersje z wołowiną. Zmieliłam kawałem w maszynce do mięsa Ariete i wyszły mi pyszne pulpeciki z tego przepisu. Mąż jest fanem!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry