Sernik jagodowy


Sernik jagodowy

Ekstra kremowy, delikatny i wprost rozpływający się w ustach. Rewelacyjny sernik z dodatkiem jagód (mogą być mrożone) i borówek. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i z pewnością każdy sobie z nim poradzi. Polecam!

 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony „malacukierenka.pl”

 

 

 

Składniki:

  • Spód:

220g herbatników

100g masła

  • Sernik:

1 kg mielonego sera (może być z wiaderka)

250g serka mascarpone

3 jajka

200g gęstego jogurtu naturalnego

1 budyń śmietankowy

200g cukru

1 cukier waniliowy

200g jagód (mogą być mrożone)

100g borówek

  • Frużelina jagodowa na wierzch:

300ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

2 łyżki cukru pudru

1 śmietan fix

ok 100g jagód (mogą być mrożone) +2 łyżki cukru

 

 

 

*** Przygotowujemy spód cista. Masło roztapiamy i studzimy ***

*** Herbatniki miksujemy lub blendujemy na piasek ***

*** Do ciasteczek dodajemy roztopione masło, mieszamy. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy lub rantu cukierniczego o średnicy 24 cm. Wyrównujemy i dociskamy  ***

*** Do misy miksera przekładamy oba sery, dodajemy cukry, jogurt oraz budyń i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując, aż powstanie jednolita masa ***

*** Następnie dodajemy jagody oraz borówki i całość mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką ***

*** Gotową masę wylewamy delikatnie na wcześniej przygotowany spód, wyrównujemy ***

*** Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy przez 75 minut. Od razu po upieczeniu za pomocą ostrego noża oddzielamy ciasto od brzegów rantu lub tortownicy, aby sernik równo opadł. Ciasto zostawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin ***

*** Po tym czasie przygotowujemy wierzch ciasta. Do garnuszka przekładamy jagody, zasypujemy cukrem i gotujemy mieszając, aż zmiękną i większość soku odparuje ***

*** Całość blendujemy na gładki mus ***

*** Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i fixem na sztywno ***

*** Na wierzch ciasta wykładamy ubitą śmietankę, a następnie łyżką układamy mus jagodowy ***

*** Za pomocą łyżki mieszamy delikatnie mus ze śmietanką tworząc ozdobne esy-floresy ***

*** Wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Wierzch możemy dodatkowo przyozdobić borówkami i listkami mięty ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Sernik jagodowy