Grillowane skrzydełka buffalo


Grillowane skrzydełka buffalo

Soczyste, rumiane i przepyszne marynowane skrzydełka drobiowe, które możemy upiec na grillu lub w piekarniku. Danie palce lizać!

 

 

Składniki:

10-12 skrzydełek z kurczaka

sól do natarcia mięsa

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku

3 łyżki miodu (lub cukru trzcinowego)

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka pikantnego ketchupu

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

1 łyżeczka pikantnej papryki w proszku

opcjonalnie 1 łyżka słodkiego sosu chilli (można pominąć)

 

 

 

*** Skrzydełka nacieramy solą, przekładamy do miski i odkładamy na około 1 godzinę ***

*** Ze skrzydełek odcinamy końcówki – możemy je wyrzucić lub zostawić do nagotowania bulionu ***

*** W garnuszku lub na małej patelni rozpuszczamy masło, dokładamy przeciśnięty czosnek, mieszamy gotujemy przez około pół  minutki i zmniejszamy moc palnika do minimum ***

*** Dodajemy miód lub cukier trzcinowy, mieszamy, aż się rozpuści ***

*** Dokładamy koncentrat, mieszamy ***

*** Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i tak powstałą gęstą pastę odkładamy do przestudzenia ***

*** Następnie skrzydełka dokładnie mieszamy z marynatą i odstawiamy na minimum 1 godzinę, ale można także włożyć do lodówki na całą noc ***

*** Gotowe skrzydełka układamy na tacce do grillowania lub blaszce do pieczenia ***

*** Skrzydełka pieczemy na mocno rozgrzanym grillu przez około 20 minut często je odwracając. Lub w piekarniku przez 15 minut z jednej strony, aż się ładnie zrumienią, przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Grillowane skrzydełka buffalo