Zupa dyniowa z pomarańczą i imbirem


Zupa dyniowa z pomarańczą i imbirem

Krem z dyni często gości w moim domu jesienną porą. Bardzo lubimy tą treściwą, a zarazem prostą w przygotowaniu i wręcz ekspresową zupkę. Dodatek świeżego imbiru, pomarańczy oraz boczku wędzonego sprawia, że jest ona nie tylko mega smaczna, ale i bardzo aromatyczna.

 

 

Składniki:

Ok 500g obranej dyni

1 cebula

1 ząbek czosnku

10dkg wędzonego boczku

1/2 szklanki soku pomarańczowego

około 1 litr bulionu warzywnego

2 łyżki świeżo startego imbiru

ok 100g serka mascarpone (można zamiennie użyć śmietanki kremówki)

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir suszony

  • Do podania:

groszek ptysiowy lub małe grzaneczki czosnkowe

 

 

 

*** Dynię kroimy w średniej wielkości kawałki  ***

Dynia pokrojona w kosteczkę

*** Boczek wędzony oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem w garnku, w którym będziemy gotować zupę ***

*** Dynię wkładamy do garnka z boczkiem i cebulą. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz starty imbir i wszystko razem chwilę zasmażamy, ciągle mieszając ***

*** Całość zalewamy sokiem pomarańczowym oraz bulionem (zalewamy do poziomu dyni, jeżeli bulionu jest za mało możemy dolać wody) i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy około 20-30 minut- do miękkości dyni ***

*** Gdy wszystkie warzywa są już miękkie, miksujemy całość w blenderze, na gładką masę ***

*** Następnie doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej i suszonego imbiru ***

*** Dodajemy serek mascarpone ***

*** Dokładnie mieszamy, aż serek całkowicie się rozpuści ***

*** Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE