Nacinane udka w pysznym sosie


Nacinane udka w pysznym sosie

Wyśmienita i dość prosta w przygotowaniu propozycja na mega smaczny obiad dla całej rodziny. Soczyste i bardzo aromatyczne mięsko. Warto wypróbować!

 

 

Składniki:

4 udka (ćwiartki) z kurczaka

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

1 szklanka mąki

2 łyżki masła klarowanego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

150ml białego wina (wytrawne lub pół wytrawne)

150ml bulionu

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka musztardy

 

 

 

*** Udka myjemy, osuszamy i nacinamy w kilku miejscach ***

*** Mięso nacieramy przyprawami ***

*** Nóżki obtaczamy kolejno w mące ***

*** Na patelni rozpuszczamy masło ***

*** Mięso smażymy z dwóch stron na rumiano ***

*** Gdy mięso będzie już zrumienione dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli ***

*** Smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie całość zalewamy winem i zagotowujemy ***

*** Wlewamy bulion, zmniejszamy moc palnika do minimum i całość dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę – do miękkości mięsa. Następnie wyjmujemy udka na talerz, a do powstałego sosu dodajemy sos sojowy, miód oraz musztardę i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby sos możemy dodatkowo zagęścić mąką ***

*** Mięso wkładamy ponownie na patelnię, polewamy sosem i dusimy jeszcze wszystko razem przez kilka minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE