Wilgotne ciasto jogurtowe z malinami i kruszonką
Pyszne i szybkie ciasto do kawki. Palce lizać!
Składniki:
Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem.
- CIASTO:
pół szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
1 jajko
50ml oleju
- KRUSZONKA:
70g mąki
3 łyżki cukru
40 g masła
- DODATKOWO:
ok pół szklanki malin
*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta ***
*** Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę ***
*** Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia ***
*** Całość delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą masę (nie dłużej!) ***
*** Dno keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, a na wierzch wykładamy maliny ***
*** Ciasto równomiernie posypujemy kruszonką ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 35 minut – do suchego patyczka ***
*** Kroimy po wystudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
Super jest to ciasto, bardzo smaczne
Idealne ciasto do weekendowej kawki. Rodzinka zachwycona. 🙂