Marynata do kurczaka


Marynata do kurczaka

Pachnące i rumiane mięsko drobiowe z grilla, piekarnika lub patelni. Smakuje doskonale, jest soczyste i bardzo aromatyczne, a wszystko to dzięki prostej i szybkiej w wykonaniu marynacie. Polecam!

 

 

Składniki:

3-4 filety z kurczaka

  • Marynata:

2 łyżki ostrej musztardy

2 łyżki miodu

3 łyżki pikantnego ketchupu

2 łyżki oliwy

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka słodkiej papryki mielonej

1 łyżka ziół prowansalskich

1 płaska łyżeczka soli

duża szczypta pieprzu

 

*** Wszystkie składniki marynaty przekładamy do miski i dokładnie mieszamy ***

*** Filety z kurczaka kroimy wzdłuż na połówki ***

*** Mięso obtaczamy w marynacie i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach ***

*** Kurczaka odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę,a najlepiej na całą noc. Następnie mięso grillujemy lub pieczemy w piekarniku. Jeśli grillujemy, to układamy mięsko najlepiej na specjalnych tackach i smażymy na rozgrzanym ruszcie. Mięso potrzebuje po około 8-10 minut z każdej strony, aby się ładnie przyrumieniło i doszło w środku. Jeśli chcemy upiec kurczaka w piekarniku, układamy go w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w temperaturze 180’C przez około 30 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Marynata do kurczaka