Marynata do kurczaka
Pachnące i rumiane mięsko drobiowe z grilla, piekarnika lub patelni. Smakuje doskonale, jest soczyste i bardzo aromatyczne, a wszystko to dzięki prostej i szybkiej w wykonaniu marynacie. Polecam!
Składniki:
3-4 filety z kurczaka
- Marynata:
2 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki miodu
3 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
1 łyżka ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka soli
duża szczypta pieprzu
*** Wszystkie składniki marynaty przekładamy do miski i dokładnie mieszamy ***
*** Filety z kurczaka kroimy wzdłuż na połówki ***
*** Mięso obtaczamy w marynacie i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach ***
*** Kurczaka odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę,a najlepiej na całą noc. Następnie mięso grillujemy lub pieczemy w piekarniku. Jeśli grillujemy, to układamy mięsko najlepiej na specjalnych tackach i smażymy na rozgrzanym ruszcie. Mięso potrzebuje po około 8-10 minut z każdej strony, aby się ładnie przyrumieniło i doszło w środku. Jeśli chcemy upiec kurczaka w piekarniku, układamy go w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w temperaturze 180’C przez około 30 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Pieczemy pod przykryciem?
Bez przykrycia