Zupa gołąbkowa

Pyszna zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

Pyszna, gęsta i pożywna zupa to idealna propozycja na zimowy posiłek. Przedstawiam Wam dzisiaj mój pomysł na zupę gołąbkową. Jeśli lubicie gołąbki to tą zupę wprost pokochacie 😉

SKŁADNIKI :
0,5 kg mięsa mielonego ( użyłam wieprzowo-wołowego )
1/4 główki kapusty
1 cebula
2-4 ząbki czosnku
1 łyżka oleju do smażenia
500 ml przecieru pomidorowego w kartoniku ( taki płynny )
3 łyżki białego ryżu
1,5 litra bulionu
1 łyżka serka śmietankowego typu almette
Przyprawy: sól, pieprz, maggi w płynie, chili, majeranek, bazylia, 1-2 łyżeczki cukru

 

Produkty potrzebne na zupę gołąbkową

*** cebulę i czosnek drobno siekamy i lekko podsmażamy w dużym garnku. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem i smażymy, ciągle mieszając aż się całe zrumieni ***

 

Mięso mielone na zupę gołąbkową

*** Całość Zalewamy bulionem. Kapustę kroimy w kostkę (bez twardego głąba) i dodajemy do garnka. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 30 minut, później dodajemy ryż i jeszcze 15 minut gotujemy.***

 

Kapusta pokrojona w kostki

*** Następnie wlewamy koncentrat i przyprawiamy jeszcze do smaku cukrem, solą, pieprzem, majerankiem, bazylią i chili ( ja dałam pikantny koncentrat, widoczny na zdjęciu, więc pominęłam chili- zupa wyszła mega ostra).  Gotować jeszcze 5 minut, często mieszając***

 

Kapusta i mięso mielone w bulionie

 

*** Nie lubię zup zaciąganych mąką więc na koniec dodaje łyżkę serka śmietankowego lub gęstego jogurtu naturalnego- ale to już kwestia upodobań, zupa sama w sobie wychodzi dość gęsta ***

Zupa gołąbkowa podana w czarnej misece

SMACZNEGO !

KOMENTARZE