Żurek błyskawiczny z duszonymi ziemniaczkami i białą kiełbasą


Żurek błyskawiczny z duszonymi ziemniaczkami i białą kiełbasą

Ekspresowy żurek na bogato. Doskonały smak, który zazwyczaj kojarzy nam się ze świętami wielkanocnymi lub przekąską imprezową. Coś pysznego!

 

 

Składniki:

500ml gotowego zakwasu na żurek – z butelki

1,5 litra bulionu

3 łyżki śmietanki 30%

1-2 łyżeczki chrzanu

2-3 białe kiełbasy (u mnie surowe)

1 łyżka majeranku

  • Puree ziemniaczane:

ok 1 kg ziemniaków

1 łyżka masła

2 łyżki śmietanki 30%

1 łyżeczka soli

  • Dodatkowo:

20dkg boczku wędzonego

opcjonalnie- jajka ugotowane na twardo

 

 

*** Kiełbasy kroimy na 3-4 części i podsmażamy w garnku z dwóch stron ***

*** Gdy kiełbasa zrumieni się, zalewamy ją bulionem, zagotowujemy.Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut ***

*** Po tym czasie dodajemy żurek z butelki oraz śmietankę, majeranek i chrzan, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, często mieszając ***

*** W międzyczasie gdy żurek się gotuje przygotowujemy puree. Ziemniaki obieramy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dodajemy masło oraz śmietankę i dusimy ***

*** Na patelni wytapiamy i rumienimy pokrojony na małe kawałki boczek wędzony ***

*** Na głębokie talerze do zupy nakładamy porcję duszonych ziemniaczków ***

*** Zalewamy żurkiem, a ziemniaczki posypujemy zrumienionym boczkiem ***

*** Jeśli lubimy do żurku można dodać ugotowane na twardo połówki jajek ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

KOMENTARZE