Babka serowa


Babka serowa

Jeśli nie przepadacie za suchymi ciastami, to ta babka będzie dla Was idealna. Nam tak zasmakowała, że piekłam ją już dwa razy pod rząd. Jest wilgotna dzięki zawartości sera, choć w smaku wcale nie jest on wyczuwalny. Do tego prosta i szybka w wykonaniu, także każdy spokojnie sobie poradzi. Polecam!

 

 

Składniki:

  • wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

250g mielonego twarogu

3 jajka

150g masła

200g cukru

300g mąki pszennej

1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

2-3 łyżki soku z cytryny

 

 

*** W misie miksera ucieramy miękkie masło i stopniowo dodajemy cukier, a następnie twaróg ***

*** Ucieramy na gładką masę ***

*** Cały czas miksując dodajemy do masy po jednym jajku, a następnie sok z cytryny ***

*** Następnie do ciasta przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ***

*** Całość mieszamy łyżką lub szpatułką, aż powstanie jednolita masa ***

*** Ciasto przekładamy do foremki na babkę, wyrównujemy ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy przez ok 60 minut – do suchego patyczka ***

*** Jeszcze ciepłą babkę wyjmujemy z foremki, a po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą ***

*** U mnie poprzednia babka była z cukrem pudrem, a tym razem polewa z rozpuszczonej białej czekolady ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE