Białe kwaśne czyli poznański barszcz na golonce
Pyszna i bardzo treściwa zupka. Świetnie rozgrzewa w chłodne dni. Można ją podawać z gotowanymi ziemniaczkami lub z kładzionymi kluseczkami, albo po prostu zajadać ze świeżym pieczywem. Polecam!
Składniki:
2-3 golonki (u mnie peklowane, ale mogą być zwykłe)
włoszczyzna: marchew, kawałek selera i pora, pietruszka
cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
2-3 łyżki octu
pół szklanki słodkiej śmietanki 18%
1 łyżka mąki pszennej, najlepiej krupczatki
sól, pieprz, cukier
*** Golonki zalewamy wodą do wysokości mięsa, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez 1 godzinę ***
*** Po tym czasie dodajemy włoszczyznę, cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Jeśli nie używamy golonek peklowanych tylko świeże, wsypujemy też łyżkę soli ***
*** Całość gotujemy jeszcze na małej mocy palnika, pod przykryciem przez około 50-60 minut, do całkowitej miękkości mięsa ***
*** Po tym czasie zupę przecedzamy. Do śmietanki dodajemy łyżkę mąki oraz 2-3 łyżki gorącego wywaru, mieszamy i całość wlewamy do zupy. Mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku octem, cukrem, solą i pieprzem, tak aby uzyskać słodko-kwaśny smak ***
*** Mięso obieramy ze skóry oraz kości i dzielimy na mniejsze kawałki, a marchew drobno siekamy ***
*** Mięso i marchew dodajemy do zupy, delikatnie mieszamy i podajemy ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIEKAWE PRZEPISY NA ZUPY KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Moja ulubiona jesienna zupaBabcia mi ją gotowała.