Białe kwaśne czyli poznański barszcz na golonce


Białe kwaśne czyli poznański barszcz na golonce

Pyszna i bardzo treściwa zupka. Świetnie rozgrzewa w chłodne dni. Można ją podawać z gotowanymi ziemniaczkami lub z kładzionymi kluseczkami, albo po prostu zajadać ze świeżym pieczywem. Polecam!

 

 

Składniki:

2-3 golonki (u mnie peklowane, ale mogą być zwykłe)

włoszczyzna: marchew, kawałek selera i pora, pietruszka

cebula

2 ząbki czosnku

2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego

1 łyżka majeranku

2-3 łyżki octu

pół szklanki słodkiej śmietanki 18%

1 łyżka mąki pszennej, najlepiej krupczatki

sól, pieprz, cukier

 

 

*** Golonki zalewamy wodą do wysokości mięsa, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez 1 godzinę ***

*** Po tym czasie dodajemy włoszczyznę, cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Jeśli nie używamy golonek peklowanych tylko świeże, wsypujemy też łyżkę soli ***

*** Całość gotujemy jeszcze na małej mocy palnika, pod przykryciem przez około 50-60 minut, do całkowitej miękkości mięsa ***

*** Po tym czasie zupę przecedzamy. Do śmietanki dodajemy łyżkę mąki oraz 2-3 łyżki gorącego wywaru, mieszamy i całość wlewamy do zupy. Mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku octem, cukrem, solą i pieprzem, tak aby uzyskać słodko-kwaśny smak ***

*** Mięso obieramy ze skóry oraz kości i dzielimy na mniejsze kawałki, a marchew drobno siekamy ***

*** Mięso i marchew dodajemy do zupy, delikatnie mieszamy i podajemy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Białe kwaśne czyli poznański barszcz na golonce