Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym - IMG 1284

Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym

Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym

Dziś pomysł na szybki obiad z mięsa mielonego dla całej rodziny. Kruche i soczyste klopsy wypełnione pysznym nadzieniem i duszone w aromatycznym sosie. Do tego dania świetnie pasować będą ziemniaczki, kasza albo kluski i oczywiście świeża surówka. Polecam!

 

Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym - IMG 1284

 

Składniki:

  • Klopsy:

ok 500g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego

1 jajko

1 czerstwa bułka namoczona w mleku

1 cebula

2 ogórki kiszone

10dkg boczku wędzonego

pół pęczka natki pietruszki

Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, majeranek

2-3 łyżki musztardy

pół szklanki mąki do obtoczenia klopsów

  • Dodatkowo:

2 cebule (u mnie biała i czerwona)

1 szklanka wody

1 kromka chleba razowego

1 łyżka słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka musztardy

olej do smażenia

 

Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym - IMG 1281

 

 

*** Ogórki, cebulę i boczek wędzony kroimy w kostkę, a pietruszkę drobno siekamy. Wszystko przekładamy do miseczki i mieszamy razem ***

Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym - IMG 1241

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz przyprawy do smaku ***

Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym - IMG 1244

*** Całość dokładnie mieszamy ***

Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym - IMG 1245

*** Masę mięsną dzielmy na 7 części i każdą z nich kolejno rozpłaszczamy na płaski placek, który następnie smarujemy cienką warstwą musztardy ***

Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym - IMG 8068

*** Na mięsie układamy porcję ogórków, boczku, pietruszki i cebuli ***

Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym - IMG 1247

*** Całość zwijamy w kulkę i obtaczamy w mące ***

Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym - IMG 1248

*** Następnie ponownie formujemy w dłoniach lekko dociskając, aby klopsy nie rozpadały się podczas smażenia ***

Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym - IMG 1249

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim klopsy ***

Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym - IMG 1250

*** Zmniejszamy moc palnika i smażymy mięso z każdej strony na rumiano ***

Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym - IMG 1257

*** Następnie zdejmujemy klopsy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę ***

Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym - IMG 1259

*** Gdy cebula się zeszkli posypujemy ją papryką mieloną, mieszamy i jeszcze przez chwilę smażymy. Dzięki temu sos będzie miał ładny kolor ***

Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym - IMG 1261

*** Dokładamy klopsy, zalewamy całość wodą ***

Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym - IMG 1265

*** Dodajemy pokrojoną na kawałki kromkę chleba, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy całość pod przykryciem przez około 20 minut ***

Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym - IMG 1268

*** Po tym czasie wyjmujemy na chwilę klopsy ***

Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym - IMG 1269

*** Powstały sos blendujemy na gładko ***

Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym - IMG 1270

*** Dodajemy łyżeczkę musztardy, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W razie potrzeby sos możemy dodatkowo zagęścić łyżką mąki rozmieszanej w 1/3 szklanki wody ***

Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym - IMG 1271

*** Do sosu dokładamy ponownie klopsy ***

Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym - IMG 1281

*** Całość podgrzewamy razem przez kilka minut ***

Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym - IMG 1284

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym - 5B0670D0 6751 47EB 8F5F 1A916E274523

Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym - 4FBA9DB2 BAFB 4C03 A2CA 7ED4BF76AF80

 

 

4 komentarze do “Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry