Sałatka z cukinii- do słoików
Najpyszniejsza jaką jadłam! Kolorowa sałatka na zimę z cukinią i papryką w roli głównej, w zalewie octowej. Smakuje tak samo rewelacyjnie jak wygląda :)) Polecam serdecznie spróbować!
Składniki:
2 kg cukinii
2 cebule
2 marchewki
pół kilograma papryki (użyłam żółtej i czerwonej)
4 łyżki soli
olej lub oliwa- około 8-10 łyżeczek
- Zalewa:
1 szklanka octu 6%
1 szklanka cukru
6 ziarenek pieprzu
6 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżka ziarenek gorczycy
(Uwaga! Do zalewy nie dodajemy wody, chyba, że chcemy użyć octu 10% to należy dać 2/3 szklanki octu i 1/3 szklanki wody)
*** Cukinie ścieramy (razem ze skórką) na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do cukinii. Wszystko umieszczamy w dużej misce, solimy (4 łyżki soli), mieszamy i odstawiamy na 2 godziny ***
*** Po tym czasie warzywa odciskamy z soku (całość umieściłam na durszlaku – docisnęłam dłonią) sok wylewamy, nie będzie nam już potrzebny. Cukinie mieszamy z marchewką startą na tarce o dużych oczkach oraz pokrojoną w paseczki papryką ***
*** Z podanych składników gotujemy zalewę- tak długo aż cukier się rozpuści. Gorącą mieszamy z warzywami i całość odstawiamy na 2 godziny ***
*** Następnie surówkę przekładamy do słoików i na wierzch każdego wlewamy łyżeczkę oliwy lub oleju. Zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut po zagotowaniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ
- KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ
- SAŁATKA WŁOSKA PRZEPIS TUTAJ
Sałatka jest bardzo dobra, robiłam już kilka razy ale proporcje na zalewę są zdecydowanie zbyt małe. Za mało zalewy w stosunku do warzyw.
Pani Edyto, miałam to samo! Szkoda. Bo troszkę mi zostało i nie chowałam do piwnicy to w smaku rewelacja
witam. w zeszłym roku robiłam z tego przepisu i niestety wszystkie słoiki sfermentowały. Wieczka nabrzmiały, a nawet można powiedzieć że wybuchły po ich otwarciu 🙁 Nie wiem co było przyczyną bo inne sałatki wyszły a ta jedna nie. Słyszałam , że to może być wina cukinii , że z nawozami. W tym roku robię jeszcze raz bo ładnie wygląda tyle , że ze swojej już cukinii, więc zobaczymy czy wyjdzie 🙂
Tego cukru to nie za dużo podane?
To jest odpowiednia ilość Nie będzie za słodkie
My dodajemy 1 kg ogórków w plasterki 😉 sałatka sztosss. Robimy co roku, jest przepyszna.
Ja zawsze wydrążam
Witam
Mam pytanko czy cukinię przy tym przepisie wydrążyć
Pozdrawiam
Witam, robię sałatkę już trzeci rok i wszystkim bardzo smakuje. Raz mi się zdarzyło że kilka słoików się popsuło ale to pewnie dlatego że wieczka były stare i dobrze nie trzymały. Sałatkę robię dokładnie według przepisu tylko ja wydrążam ten miękki środek z cukini ( w przepisie nie ma tego napisane a może wszyscy nie wiedzą o tym).
Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Salatka po 3 dniach od zawekowania popsuta..dzis sloiczki syczaly więc otworzylam i wszystko wyszlo że słoików. Co jest nie tak?
bardzo smaczna, tylko sakramencko słona. zepsułam cukinie. chyba trzeba dać 2 łyzki soli a nie 4
Witam wszystko zrobilam według przepisu, słoiczki zagotowane żaden nie puscił, a po tygodniu wieczka napuchniete cieknie wszystko sałatka skisla, zastanawiam sie gdzie popełnilam błąd….
Dzień dobry czy do tej sałatki Mona dodać ocet jabłkowy 6 procentowy
Wszystko niby sie udało tylko papryka jest tward tz chrupie czy tak ma byc?
Witam wczoraj zrobiłam wszystko według przepisu,dzis zobaczyłam,ze spod zakretek leje sie? Czy mozna zapasteryzować jeszcze raz albo zmienic sloiki na inne?
Czy trzeba słoiki po pasteryzacji obracać do góry nogami i studzić na wieczku? Myślałam że skoro jest z wierzchu troche oliwy to nie powinnam ich obracac i zostawilam wieczkiem do góry. Ale niestety nie zaciągnęly. A że dopiero zaczynam swoją przygodę z przetworami w sloikach to nie wiem czy mogę to tak zostawić czy się nie zepsuje podczas zimy ?
Ja daje do wszystkich salatek ocet balsamiczny ,salatki sa bardzo delikatne w smaku .Nie lubie zwyklego octu a z octem jablkowym zrobilam tez ale najbardziej smakuje nam wszystkim z octem balsamicznym ….
Z samym octem nie będzie zbyt ostra, kwaśna???
Właśnie zrobiłam i zastanawiam się, czy trochę złagodnieje.
już drugi rok robię te sałatkę z Pani przepisu i muszę potwierdzić ze jest rewelacyjna ,
dodaję także do niej kurkumy jest pycha
Pyszna, robię już 2raz w tym sezonie
Super sałatka u mnie wszystkim posmakowała mam już kilkanaście słoików i wiem że to nie koniec…
Witam, czy zamiast octu 6% mogę zdać ocet jabłkowy?
Witam, nie próbowałam, ale myślę, że powinno być ok.
Zrobiłam dziś sałatkę pani przepisu i oczywiście już ją spróbowałam jest przepyszna Mam nadzieję że zimą będzie smakowała jeszcze lepiej
Dzień dobry . Robię dziś sałatkę z Pani przepisu bo wygląda przepięknie Ale nie wiem czy z cukinii wydrążyć pestki czy szadkować w całości
Dzień dobry, ja miałam młodą, małą cukinię więc kroiłem ją w całości, jeżeli natomiast cukinia jest już przerośnięta i posiada duże pestki to myślę, że lepiej będzie je wydrążyć.
Dzień dobry, ile dni po zawekowaniu sałatka jest gotowa?
Dzień dobry, właśnie robię sałatkę. Mam pytanie odnośnie pasteryzacji, czy praktykuje Pani w piekarniku? Jeśli tak to jak to wygląda? Pozdrawiam
Dzień dobry, tak, bardzo często pasteryzuje przetwory w piekarniku:
Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Zrobiłam i posmakowala całej rodzinie. Dodałam zieloną paprykę, bardzo fajnie się komponuje. Pyszna sałatka, przepis wart wypróbowania.
Bardzo dziękuje Pani Hiacynto za komentarz, cieszę się, że sałatka Państwu smakuje. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Polecam.Pyszna i prosta.
Nie dodałem gorczycy do zalewy 🙁 ale myślę że dużo to nie zmieni co pani sądzi?
Ja bym tak zostawiła.
Można pasteryzowac w piekarniku?
Tak można.
Uwielbiam pani salatke alesz czad !!! W zyciu nie robilam z cukinia ,bo byla droga jak i nie wpadlam na ten pomysl 🙂 Cudowne polaczenie sama dzis bym zjadlam caly sloik hahahahaha !!! 😀 Juz mam kilka ale bede robic wiecej …Czadowa 🙂 Ciesze sie ze wpadlam na ten przepis.Cukinia jeszcze daje owoce wiec 🙂 Chwala panu bede krecic
Pyszna sałatka. Pierwszym razem zrobiłam z połowy składników. Dziś zrobię z podwójnej porcji.
Witam, mam pytanie odnośnie zalewy, jak rozpuścić szklankę cukru w szklance octu? Czy ja coś żle zrozumiałam?
Do garnuszka wsypujemy cukier, zalewamy octem, podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Świetna sałatka, bardzo nam posmakowała. Na pewno zrobię ją jeszcze nie raz 🙂
Czy przez cebulę nie zepsuje się sałatka… Podobno może się tak stać? Czy to prawda
Cukinia ma baaaardzo dużo soku aż nie idzie tego odcisnąć, czy tak ma być czy powinna być całkiem sucha?
Nie musi być całkiem sucha, odciskamy tylko nadmiar soku postępując tak jak jest to napisane w przepisie.
Przepyszna salatka
zrobiłam bardzo dobra polecam
Zrobilam jest bardzo smaczna dziekuje za przepis 🙂
Warzywka taką mają naturę, że tracą kolor w gotowaniu. Ale za to nabierają delikatności:)
dzisiaj robiłam tę sałatkę jest bardzo dobra w smaku i pieknie wygląda na surowo
, lecz faktycznie po zagotowaniu troszkę zmieniła kolor a gotowałam 10 minut .
polecam jest bardzo dobra
Wlasnie jedlismy do mielonych.bajka.ja dawalem zielona cukinie i zolta,mi nic nie tracilo koloru.a nawet jakby wyszla czarna to warto bo w smaku jest petarda.
Przed włożeniem do słoików warzywa straciły kolor. Robiłam mniejszą porcję i zalewe też była w mniejszej ilości..
Hmmm…nie wiem jak mogło się tak stać. Warzyw przed włożeniem w słoiki nie gotujemy, a więc nie powinny one stracić koloru…
Dlaczego warzywka straciły kolor ..? 🙁
A w którym momencie straciły kolor?
Nie powinno tak się stać, może słoiki były za długo pasteryzowane?
Witam,
Mam pytanie techniczne, niestety nie dodałam oliwy 🙁 a pasteryzacja zakończona, czy można tak zostawić? czy może otworzyć słoiki i dodać oliwę i powtórnie zapasteryzować?
Pozdrawiam
Witam,
myślę, że spokojnie można tak zostawić. Pozdrawiam
Pierwszy raz zaprawiam. Zrobiłam mniej niż w przepisie (na dwa słoiki). Czy to ma pływać w zalewie w słoiku czy odsączyć warzywa podczas przekładania? Pozdrawiam
Surówkę przekładamy do słoików wraz z zalewą.
Pyszna! Muszę dorobić jeszcze kilka razy, bo za mało mi wyszło
Jest świetna! Zrobiłam i już większość zjedliśmy, a jeszcze nawet jesień nie przyszła 😉
Zastanawiam się czy zamiast wody (w przypadku 10%octu) można użyć soku który puściła cukinia.
Raczej nie, gdyż sok z cukinii jest dość mocno słony i pewnie zmieniłoby to smak sałatki.
Zrobiłam jest pyszna.Dziekuje
na zdjęciach wygląda pięknie, zrobiłam ,i żadna rewelacja
Robiłam tą sałatkę w zeszłym roku, zrobię i w tym ale z podwójnej porcji. Jest przepyszna!