Sałatka z cukinii- do słoików

Surówka w słoiku

Sałatka z cukinii- do słoików

Najpyszniejsza jaką jadłam! Kolorowa sałatka na zimę z cukinią i papryką w roli głównej, w zalewie octowej. Smakuje tak samo rewelacyjnie jak wygląda :)) Polecam serdecznie spróbować!

 

Sałatka z cukinii dodatek do obiadu

 

Składniki:

2 kg cukinii

2 cebule

2 marchewki

pół kilograma papryki (użyłam żółtej i czerwonej)

4 łyżki soli

olej lub oliwa- około 8-10 łyżeczek

  • Zalewa:

1 szklanka octu 6%

1 szklanka cukru

6 ziarenek pieprzu

6 ziarenek ziela angielskiego

3 liście laurowe

1 łyżka ziarenek gorczycy

(Uwaga! Do zalewy nie dodajemy wody, chyba, że chcemy użyć octu 10% to należy dać 2/3 szklanki octu i 1/3 szklanki wody)

 

*** Cukinie ścieramy (razem ze skórką) na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do cukinii. Wszystko umieszczamy w dużej misce, solimy (4 łyżki soli), mieszamy i odstawiamy na 2 godziny ***

Cukinia do sałatki

*** Po tym czasie warzywa odciskamy z soku (całość umieściłam na durszlaku – docisnęłam dłonią) sok wylewamy, nie będzie nam już potrzebny. Cukinie mieszamy z marchewką startą na tarce o dużych oczkach oraz pokrojoną w paseczki papryką ***

Warzywa do sałatki z cukini

Sałatka do słoików

*** Z podanych składników gotujemy zalewę- tak długo aż cukier się rozpuści. Gorącą mieszamy z warzywami i całość odstawiamy na 2 godziny ***

Zalewa do sałatki na zimę

Surówka z cukini w zalewie octowej

*** Następnie surówkę przekładamy do słoików i na wierzch każdego wlewamy łyżeczkę oliwy lub oleju. Zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut po zagotowaniu ***

Przetwory z cukini na zimę do obiadku

Cukinia w zalewie octowej w słoiku

Dodatek do obiadu z cukinią

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

 

 

3.7 60 votes
Article Rating

Leave a Reply

63 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Dorota
Dorota
7 miesięcy temu

Pani Edyto, miałam to samo! Szkoda. Bo troszkę mi zostało i nie chowałam do piwnicy to w smaku rewelacja

Edyta Parzniewska
Edyta Parzniewska
7 miesięcy temu

witam. w zeszłym roku robiłam z tego przepisu i niestety wszystkie słoiki sfermentowały. Wieczka nabrzmiały, a nawet można powiedzieć że wybuchły po ich otwarciu 🙁 Nie wiem co było przyczyną bo inne sałatki wyszły a ta jedna nie. Słyszałam , że to może być wina cukinii , że z nawozami. W tym roku robię jeszcze raz bo ładnie wygląda tyle , że ze swojej już cukinii, więc zobaczymy czy wyjdzie 🙂

Kamila Łucak
Kamila Łucak
7 miesięcy temu

Tego cukru to nie za dużo podane?
To jest odpowiednia ilość Nie będzie za słodkie

Marta
Marta
1 rok temu

My dodajemy 1 kg ogórków w plasterki 😉 sałatka sztosss. Robimy co roku, jest przepyszna.

Anonimowo
Anonimowo
2 lat temu

Ja zawsze wydrążam

Edi
Edi
2 lat temu

Witam
Mam pytanko czy cukinię przy tym przepisie wydrążyć
Pozdrawiam

elaj
elaj
2 lat temu

Witam, robię sałatkę już trzeci rok i wszystkim bardzo smakuje. Raz mi się zdarzyło że kilka słoików się popsuło ale to pewnie dlatego że wieczka były stare i dobrze nie trzymały. Sałatkę robię dokładnie według przepisu tylko ja wydrążam ten miękki środek z cukini ( w przepisie nie ma tego napisane a może wszyscy nie wiedzą o tym).

Alicja
Alicja
2 lat temu

Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Salatka po 3 dniach od zawekowania popsuta..dzis sloiczki syczaly więc otworzylam i wszystko wyszlo że słoików. Co jest nie tak?

iwona
iwona
2 lat temu

bardzo smaczna, tylko sakramencko słona. zepsułam cukinie. chyba trzeba dać 2 łyzki soli a nie 4

Anonimowo
Anonimowo
2 lat temu

Witam wszystko zrobilam według przepisu, słoiczki zagotowane żaden nie puscił, a po tygodniu wieczka napuchniete cieknie wszystko sałatka skisla, zastanawiam sie gdzie popełnilam błąd….

Anonimowo
Anonimowo
2 lat temu

Dzień dobry czy do tej sałatki Mona dodać ocet jabłkowy 6 procentowy

Mysza
Mysza
2 lat temu

Wszystko niby sie udało tylko papryka jest tward tz chrupie czy tak ma byc?

Gosia
Gosia
2 lat temu

Witam wczoraj zrobiłam wszystko według przepisu,dzis zobaczyłam,ze spod zakretek leje sie? Czy mozna zapasteryzować jeszcze raz albo zmienic sloiki na inne?

Diana
Diana
2 lat temu

Czy trzeba słoiki po pasteryzacji obracać do góry nogami i studzić na wieczku? Myślałam że skoro jest z wierzchu troche oliwy to nie powinnam ich obracac i zostawilam wieczkiem do góry. Ale niestety nie zaciągnęly. A że dopiero zaczynam swoją przygodę z przetworami w sloikach to nie wiem czy mogę to tak zostawić czy się nie zepsuje podczas zimy ?

Krystyna Boguslawa
Krystyna Boguslawa
2 lat temu

Ja daje do wszystkich salatek ocet balsamiczny ,salatki sa bardzo delikatne w smaku .Nie lubie zwyklego octu a z octem jablkowym zrobilam tez ale najbardziej smakuje nam wszystkim z octem balsamicznym ….

Alicja Wojcik
Alicja Wojcik
2 lat temu

Z samym octem nie będzie zbyt ostra, kwaśna???
Właśnie zrobiłam i zastanawiam się, czy trochę złagodnieje.

Ada
Ada
2 lat temu

już drugi rok robię te sałatkę z Pani przepisu i muszę potwierdzić ze jest rewelacyjna ,
dodaję także do niej kurkumy jest pycha

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

Pyszna, robię już 2raz w tym sezonie

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

Super sałatka u mnie wszystkim posmakowała mam już kilkanaście słoików i wiem że to nie koniec…

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

Witam, czy zamiast octu 6% mogę zdać ocet jabłkowy?

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

Zrobiłam dziś sałatkę pani przepisu i oczywiście już ją spróbowałam jest przepyszna Mam nadzieję że zimą będzie smakowała jeszcze lepiej

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

Dzień dobry . Robię dziś sałatkę z Pani przepisu bo wygląda przepięknie Ale nie wiem czy z cukinii wydrążyć pestki czy szadkować w całości

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

Dzień dobry, ile dni po zawekowaniu sałatka jest gotowa?

Magda
Magda
3 lat temu

Dzień dobry, właśnie robię sałatkę. Mam pytanie odnośnie pasteryzacji, czy praktykuje Pani w piekarniku? Jeśli tak to jak to wygląda? Pozdrawiam

Hiacynta
Hiacynta
3 lat temu

Zrobiłam i posmakowala całej rodzinie. Dodałam zieloną paprykę, bardzo fajnie się komponuje. Pyszna sałatka, przepis wart wypróbowania.

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

Polecam.Pyszna i prosta.

Tomus chimek
Tomus chimek
3 lat temu

Nie dodałem gorczycy do zalewy 🙁 ale myślę że dużo to nie zmieni co pani sądzi?

Tomus chimek
Tomus chimek
3 lat temu

Można pasteryzowac w piekarniku?

Sally Verhage
Sally Verhage
3 lat temu

Uwielbiam pani salatke alesz czad !!! W zyciu nie robilam z cukinia ,bo byla droga jak i nie wpadlam na ten pomysl 🙂 Cudowne polaczenie sama dzis bym zjadlam caly sloik hahahahaha !!! 😀 Juz mam kilka ale bede robic wiecej …Czadowa 🙂 Ciesze sie ze wpadlam na ten przepis.Cukinia jeszcze daje owoce wiec 🙂 Chwala panu bede krecic

Natalia Paszek
Natalia Paszek
3 lat temu

Pyszna sałatka. Pierwszym razem zrobiłam z połowy składników. Dziś zrobię z podwójnej porcji.

Broda
Broda
3 lat temu

Witam, mam pytanie odnośnie zalewy, jak rozpuścić szklankę cukru w szklance octu? Czy ja coś żle zrozumiałam?

Ania
Ania
3 lat temu

Świetna sałatka, bardzo nam posmakowała. Na pewno zrobię ją jeszcze nie raz 🙂

Beata
Beata
3 lat temu

Czy przez cebulę nie zepsuje się sałatka… Podobno może się tak stać? Czy to prawda

Emilia
Emilia
3 lat temu

Cukinia ma baaaardzo dużo soku aż nie idzie tego odcisnąć, czy tak ma być czy powinna być całkiem sucha?

Bożena ksiezyk
Bożena ksiezyk
3 lat temu

Przepyszna salatka

Ada
Ada
3 lat temu

zrobiłam bardzo dobra polecam

Anna Kowalska
Anna Kowalska
3 lat temu

Zrobilam jest bardzo smaczna dziekuje za przepis 🙂

wanda
wanda
3 lat temu

Warzywka taką mają naturę, że tracą kolor w gotowaniu. Ale za to nabierają delikatności:)

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

dzisiaj robiłam tę sałatkę jest bardzo dobra w smaku i pieknie wygląda na surowo
, lecz faktycznie po zagotowaniu troszkę zmieniła kolor a gotowałam 10 minut .
polecam jest bardzo dobra

Piotr
Piotr
4 lat temu

Wlasnie jedlismy do mielonych.bajka.ja dawalem zielona cukinie i zolta,mi nic nie tracilo koloru.a nawet jakby wyszla czarna to warto bo w smaku jest petarda.

Anonimowo
Anonimowo
4 lat temu

Przed włożeniem do słoików warzywa straciły kolor. Robiłam mniejszą porcję i zalewe też była w mniejszej ilości..

Anonimowo
Anonimowo
4 lat temu

Dlaczego warzywka straciły kolor ..? 🙁

Ania
Ania
4 lat temu

Witam,
Mam pytanie techniczne, niestety nie dodałam oliwy 🙁 a pasteryzacja zakończona, czy można tak zostawić? czy może otworzyć słoiki i dodać oliwę i powtórnie zapasteryzować?
Pozdrawiam

Anonimowo
Anonimowo
4 lat temu

Pierwszy raz zaprawiam. Zrobiłam mniej niż w przepisie (na dwa słoiki). Czy to ma pływać w zalewie w słoiku czy odsączyć warzywa podczas przekładania? Pozdrawiam

Anonimowo
Anonimowo
4 lat temu

Pyszna! Muszę dorobić jeszcze kilka razy, bo za mało mi wyszło

Anonimowo
Anonimowo
4 lat temu

Jest świetna! Zrobiłam i już większość zjedliśmy, a jeszcze nawet jesień nie przyszła 😉

Ann 108
Ann 108
4 lat temu

Zastanawiam się czy zamiast wody (w przypadku 10%octu) można użyć soku który puściła cukinia.

Kasia
Kasia
4 lat temu

Zrobiłam jest pyszna.Dziekuje

Anonimowo
Anonimowo
4 lat temu

na zdjęciach wygląda pięknie, zrobiłam ,i żadna rewelacja

Anonimowo
Anonimowo
4 lat temu

Robiłam tą sałatkę w zeszłym roku, zrobię i w tym ale z podwójnej porcji. Jest przepyszna!