Sałatka włoska


Sałatka włoska

Warzywna sałatka do słoików, która rewelacyjnie sprawdzi się jako zimowy dodatek do obiadu. Do zalewy nie dodajemy wody, ponieważ warzywa puszczają dużo soku w trakcie „leżakowania”, który świetnie komponuje się z zalewą octową. Sałatka jest bardzo smaczna. Polecam!

 

 

Składniki:

1,5 kg ogórków gruntowych

1 kg cukinii

1 pęczek selera naciowego

1,5 kg marchwi

1 kg cebuli

1kg papryki (może być kolorowa lub tylko czerwona)

3 łyżki soli

  • Zalewa:

3 szklanki octu 10%

2 szklanki cukru

3 liście laurowe

1 łyżka mielonego pieprzu

2 płaskie łyżki gorczycy

1 płaska łyżka kolendry – całej

 

 

 

*** Wszystkie warzywa dokładnie myjemy ***

*** Ogórki kroimy w niezbyt cienkie plasterki ***

*** Selera naciowego kroimy w kostkę ***

*** Cukinię kroimy w półplasterki ***

*** Cebulę kroimy w piórka ***

*** Paprykę kroimy w paseczki ***

*** Wszystkie warzywa przekładamy do miski, solimy, mieszamy i odkładamy na około 2 godziny ***

*** W międzyczasie warzywa jeszcze dwa razy mieszamy ***

*** Po tym czasie w garnku zagotowujemy ocet z cukrem i pozostałymi składnikami zalewy ***

*** Warzywa zalewamy gorącą marynatą, mieszamy i odkładamy na 6-8 godzin ***

*** Po tym czasie warzywa nakładamy razem z zalewą do słoików. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Pasteryzacji można dokonać w garnku, w piekarniku albo w zmywarce ***

 

*Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 15 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
  3. W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

3.4 10 votes
Article Rating

Leave a Reply

9 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marci
Marci
2 lat temu

Czy można zrobić sałatkę bez selera naciowego. Nie przepadam za nim

Marzena
Marzena
3 lat temu

Czy po leżakowaniu warzyw w soli, a przed zalaniem zalewą, odlewa się powstały płyn?

Małgosia
Małgosia
3 lat temu

Zalałam wszystko zalewą i dopiero po zalaniu warzyw spróbowałam i okazało się że jest bardzo ostra taka ma być? Da się to jeszcze jakoś uratować?

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

Bardzo podoba mi się Pani blog, jednak przykre jest, że nie odpowiada Pani na pytania swoich czytelników. To trochę zniechęca .

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

Witam, czy może Pani powiedzieć ile mniej więcej wyjdzie litrów sałatki z tych proporcji ? Przepis wydaje mi się smaczny i chciałabym zrobić na zimę