Dorada pieczona z warzywami

Szybki obiadek z rybą i warzywami

Dorada pieczona z warzywami

Delikatna biała rybka pieczona z kolorowymi warzywami to idealna propozycja na szybki obiad. Jednocześnie polecam upiec w piekarniku ziemniaczki lub frytki i mamy pełne danie 🙂 Posiłek jest prosty w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny.

Dorada to pyszny i szybki pomysł na obiad dla całej rodziny

Składniki:

2 dorady- oczyszczone, wypatroszone

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, tymianek

3 łyżki oliwy

1 łyżka soku z cytryny

1 czerwona papryka (użyłam też trochę żółtej papryki)

1 niewielka cukinia

 

*** Ryby dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy w trzech miejscach z każdego boku ***

Ryba na szybki obiad

*** W środku i na zewnątrz dorady posypujemy solą oraz pieprzem. Czosnek tniemy w plasterki i wkładamy w nacięcia oraz w środek ryby (w nacięcia możemy też powkładać paseczki papryki) ***

Ryba na szybki i pyszny obiadek

*** Dorady umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Paprykę oraz cukinię kroimy na dość duże kawałki i umieszczamy obok ryby ***

Zdrowy posiłek z białej rybki

*** W miseczce mieszamy oliwę z sokiem z cytryny oraz tymiankiem i tak uzyskaną marynatą smarujemy ryby oraz warzywa ***

Marynata do ryb, mięsa i warzyw   Szybki obiad z Dorady

*** Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez 30 minut ***

Ryba w towarzystwie warzyw   Obiadek z pieczonej Dorady

*** SMACZNEGO ***

 

Do ryby polecam pyszne pieczone ziemniaczki:

Ziemniaczki pieczone w ziołach

 

 

KOMENTARZE