Ziemniaczki pieczone w ziołach
Pieczone ziemniaki w ziołach. A po Wielkopolsku pyry 😉 Co tam pizza, hamburger czy kebab jak przecież najpyszniejsze są nasze ziemniaczki. Zwyczajnie je uwielbiam…
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- Przyprawy:
- Po jednej łyżeczce: Sól, papryka słodka
- Po pół łyżeczki: papryka ostra, pieprz czarny mielony, czosnek granulowany, kurkuma,
- Po szczypcie: oregano, rozmaryn, tymianek, bazylia, majeranek, gałka muszkatołowa
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części, zalewamy wodą, lekko solimy i zagotowujemy
Dwie minuty po zagotowaniu odcedzamy, odparowujemy i przekładamy do wysmarowanego masłem ( 1 łyżka masła ) naczynia żaroodpornego.
W miseczce mieszamy przyprawy. Ziemniaki polewamy oliwą (2 łyżki oliwy), obsypujemy przyprawami i mieszamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut, następnie delikatnie mieszamy i pieczemy kolejne 20 minut.
Pieczone ziemniaki w ziołach, to pyszny obiad
***Smacznego :)***










A naczynie w piekarniku przykrywamy czy zostawiamy odkryte?
Nie, pieczemy bez przykrycia.