Pierniczki alpejskie - FullSizeRender11 3

Pierniczki alpejskie

Pierniczki alpejskie

Kruche, mięciutkie i puszyste, od razu po upieczeni. Domowe pierniczki alpejskie wprost rozpływają się w ustach, w smaku bardzo przypominają te sklepowe ale uważam, że są od nich jeszcze smaczniejsze 🙂 Polecam!

Pierniczki alpejskie - FullSizeRender4 8

Pierniczki alpejskie - FullSizeRender7 7

 

Składniki:

1/2 kg mąki + mąka do podsypania

4 żółtka

2 białka

3/4 szklanki cukru

2 płaskie łyżki kakao

100 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

200g miodu

125g masła

2 łyżeczki przyprawy do piernika

 

Pierniczki alpejskie - FullSizeRender15 2

 

*** Miód zagotowujemy z masłem oraz przyprawiamy i odstawiamy do wystudzenia ***

Pierniczki alpejskie - IMG 2155 1

*** Śmietanę mieszamy z sodą i odstawiamy. Śmietana trochę zwiększy swoją objętość ***

Pierniczki alpejskie - IMG 2156

*** Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier a potem żółtka, jeszcze chwilę miksujemy ***

Pierniczki alpejskie - IMG 2154

*** Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy kakao, mieszamy ***

Pierniczki alpejskie - IMG 2157

*** Do mąki dodajemy masę jajeczną i delikatnie mieszamy. Następnie miód i ponownie mieszamy.  Na końcu dodajemy śmietanę i znów mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ***

Pierniczki alpejskie - IMG 2158

*** Miskę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Ciasto z początku będzie dość rzadkie, jednak następnego dnia zgęstnieje ***

Pierniczki alpejskie - IMG 2159

*** Po tym czasie ciasto podsypujemy mąką i rozwałkujemy na grubość około 0,5 cm (ważne aby nie było za cienkie) ***

Pierniczki alpejskie - FullSizeRender2 8

*** Za pomocą foremek wykrawamy pierniczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***

Pierniczki alpejskie - FullSizeRender6 9

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 7-10 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce ***

Pierniczki alpejskie - FullSizeRender5 8

Pierniczki alpejskie - FullSizeRender9 5

*** Pierniczki możemy oblać polewą czekoladową, polukrować lub inaczej ozdobić. Polewę czekoladową uzyskamy rozpuszczając mleczną czekoladę (1 tabliczkę) z pięcioma łyżkami śmietanki 18% ***

Pierniczki alpejskie - FullSizeRender12 2

*** Lukier uzyskamy poprzez wymieszanie 1 szklanki cukru pudru z 3-5 łyżek śmietanki ***

Pierniczki alpejskie - FullSizeRender 8

*** Z podanych składników wychodzi około 60-70 pierniczków – w zależności od wielkości foremek ***

Pierniczki alpejskie - FullSizeRender10 4

Pierniczki alpejskie - FullSizeRender11 3

Pierniczki alpejskie - FullSizeRender14 2

*** SMACZNEGO ***

Polecam również:

Makowiec

Najlepsze przepisy na pyszne i efektownie wyglądające ciasta, którymi zaskoczysz swoich gości!

6 komentarzy do “Pierniczki alpejskie”

    1. Monika - Blog z apetytem

      Witam, wszystko jedno jaką śmietankę użyjemy, możemy też zamiennie dodać gorącej wody do cukru pudru, ale ze śmietanką lukier wychodzi bielszy. Pozdrawiam 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry