Pierniczki alpejskie


Pierniczki alpejskie

Kruche, mięciutkie i puszyste, od razu po upieczeni. Domowe pierniczki alpejskie wprost rozpływają się w ustach, w smaku bardzo przypominają te sklepowe ale uważam, że są od nich jeszcze smaczniejsze 🙂 Polecam!

 

Składniki:

1/2 kg mąki + mąka do podsypania

4 żółtka

2 białka

3/4 szklanki cukru

2 płaskie łyżki kakao

100 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

200g miodu

125g masła

2 łyżeczki przyprawy do piernika

 

 

*** Miód zagotowujemy z masłem oraz przyprawiamy i odstawiamy do wystudzenia ***

*** Śmietanę mieszamy z sodą i odstawiamy. Śmietana trochę zwiększy swoją objętość ***

*** Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier a potem żółtka, jeszcze chwilę miksujemy ***

*** Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy kakao, mieszamy ***

*** Do mąki dodajemy masę jajeczną i delikatnie mieszamy. Następnie miód i ponownie mieszamy.  Na końcu dodajemy śmietanę i znów mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ***

*** Miskę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Ciasto z początku będzie dość rzadkie, jednak następnego dnia zgęstnieje ***

*** Po tym czasie ciasto podsypujemy mąką i rozwałkujemy na grubość około 0,5 cm (ważne aby nie było za cienkie) ***

*** Za pomocą foremek wykrawamy pierniczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 7-10 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce ***

*** Pierniczki możemy oblać polewą czekoladową, polukrować lub inaczej ozdobić. Polewę czekoladową uzyskamy rozpuszczając mleczną czekoladę (1 tabliczkę) z pięcioma łyżkami śmietanki 18% ***

*** Lukier uzyskamy poprzez wymieszanie 1 szklanki cukru pudru z 3-5 łyżek śmietanki ***

*** Z podanych składników wychodzi około 60-70 pierniczków – w zależności od wielkości foremek ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam również:

Makowiec

10 pomysłów na pyszne i efektownie wyglądające ciasta, którymi zaskoczysz swoich gości!

0 0 votes
Article Rating

Leave a Reply

6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Jadzia
Jadzia
1 rok temu

Ratunku!!!! Przypadkowo dodałam wszystkie 4 białka 🙁 co robić? Czy masa wyjdzie ?

lidia
lidia
3 lat temu

proszę o podanie czy pierniczki muszą leżakować by zmiękły

Agnieszka
Agnieszka
3 lat temu

Witam, Pani przepisy są rewelacyjne! Do lukru śmietana o jakim procencie 18% czy 30% ?