Domowy chipstik – chrupiący ziemniak na patyku
Chrupiący ziemniak na patyku, bardzo ostatnio popularny, szczególnie w miejscach „mocno” wakacyjnych. Mój zawijaniec jest pieczony w piekarniku a nie smażony na głębokim oleju jak te z budki i wycinany za pomocą zwykłego małego nożyka do jarzyn a nie specjalnej maszynki (ponieważ takowej nie posiadam) a i tak wychodzi chrupiący i pyszny. Chipstiki uwielbiane są szczególnie przez dzieci ale i wśród dorosłych znajduje wielu amatorów. Polecam wypróbować domową wersje tej chrupiącej przekąski :))
Składniki na 4 sztuki
- 4 podłużne ziemniaki
- 3-4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 4 patyczki do szaszłyków
- opcjonalnie można też użyć: ostrą paprykę, ulubione zioła, pieprz, czosnek granulowany, przyprawę do kurczaka
Na początek ziemniaki dokładnie szorujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 5 minut od momentu zagotowania się wody.
Następnie ziemniaki odcedzamy i nabijamy na patyki do szaszłyków. Za pomocą małego nożyka tniemy kartofle pod skosem obracając je dookoła i tworząc w ten sposób sprężynkę. Delikatnie rozkładamy ziemniaki na długość patyczka i przekładamy na blaszkę do pieczenia.
Olej mieszamy w miseczce z przyprawami i smarujemy nim nasze chipstiki
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy do mocnego zrumienienia około 30-40 minut

*** Smacznego ***
Polecam również inny pomysł na ziemniaki: Chrupiące pieczone ziemniaczki











