Szybki domowy obiad

Domowy chipstik

Domowy chipstik – chrupiący ziemniak na patyku

Chrupiący ziemniak na patyku, bardzo ostatnio popularny, szczególnie w miejscach „mocno” wakacyjnych. Mój zawijaniec  jest pieczony w piekarniku a nie smażony na głębokim oleju jak te z budki i wycinany za pomocą zwykłego małego nożyka do jarzyn a nie specjalnej maszynki (ponieważ takowej nie posiadam) a i tak wychodzi chrupiący i pyszny. Chipstiki uwielbiane są szczególnie przez dzieci ale i wśród dorosłych znajduje wielu amatorów. Polecam wypróbować domową wersje tej chrupiącej przekąski :))

Chrupiący ziemniak na patyku

Składniki na 4 sztuki

  • 4 podłużne ziemniaki
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 4 patyczki do szaszłyków
  • opcjonalnie można też użyć: ostrą paprykę, ulubione zioła, pieprz, czosnek granulowany, przyprawę do kurczaka

Domowy chipstik

 

Na początek ziemniaki dokładnie szorujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 5 minut od momentu zagotowania się wody.

Ziemniaki na chip sticks

Następnie ziemniaki odcedzamy i nabijamy na patyki do szaszłyków. Za pomocą małego nożyka tniemy kartofle pod skosem obracając je dookoła i tworząc w ten sposób sprężynkę. Delikatnie rozkładamy ziemniaki na długość  patyczka i przekładamy na blaszkę do pieczenia.

Robimy chipstik z ziemniaka

Chrupiący ziemniak na patyku

Olej mieszamy w miseczce z przyprawami i smarujemy nim nasze chipstiki

Ziemniaki przygotowane do smażenia

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C  i pieczemy do mocnego zrumienienia około 30-40 minut

Szybki obiad z pieczonego ziemniaka   Domowy chipstik - chrupiący ziemniak na patyku

*** Smacznego ***

Polecam również inny pomysł na ziemniaki: Chrupiące pieczone ziemniaczki

Chrupiące pieczone ziemniaczki

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry