Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami


Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Ta rolada to prawdziwy hit imprezy! Niedawno miałam okazje jej spróbować na przyjęciu rodzinnym i od tego czasu podbiła ona moje serce (i z tego co widziałam to nie tylko moje). Zrobiłam ją więc również na domowe przyjęcie i z pewnością popełnię ją jeszcze nie raz 😉 Roladę serową podaję na zimno jako przystawkę ale można także serwować  ją na ciepło, wspaniale smakuje polana sosem czosnkowym. Dla zainteresowanych TUTAJ podrzucam przepis na pyszny sos czosnkowy 🙂

 

Składniki:

3 jajka

250g żółtego sera ( użyłam sera gouda )

3 łyżki majonezu

 

0,5kg filetów z kurczaka

przyprawa do kurczaka ( użyłam „złocisty kurczak” Kamisa )

olej do posmarowania papieru do pieczenia i do smażenia

 

350g pieczarek

1 cebula

1 jajko

1 łyżka bułki tartej

sól, pieprz

 

 

*** Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. Dodajemy starte pieczarki i smażymy ciągle mieszając, aż cała woda odparuje. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy do wystudzenia. Gdy pieczarki przestygną dodajemy do nich jajko oraz bułkę tartę, mieszamy i odstawiamy ***

*** Filety z kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki i rozbijamy. Przyprawiamy z każdej strony przyprawą do kurczaka i wkładamy do lodówki ***

*** Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jajka (3 sztuki) oraz majonez i dokładnie mieszamy ***

*** Dużą blachę ( z wyposażenia piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go z wierzchu olejem. Na papier wykładamy równomiernie i cieniutko ciasto serowe ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 25 minut – do zrumienienia. Zaraz po wyjęciu ciasta z pieca, delikatnie odrywamy od niego papier. Następnie na ciasto serowe wykładamy filety – dość ciasno na około 3/4 długości ciasta ***

*** Na filety wykładamy równomiernie farsz pieczarkowy ***

*** Następnie delikatnie zwijamy całość w roladę ***

*** Roladę zawijamy w papier do pieczenia (użyłam ten sam papier na którym piekłam ciasto serowe) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 35 minut ***

*** Po tym czasie roladę wyjmujemy z pieca i odkładamy do wystudzenia. Następnie zdejmujemy papier i kroimy roladę ***

*** Roladę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno jako przystawkę ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE! POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

4.2 25 votes
Article Rating

Leave a Reply

27 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Sabina
Sabina
1 rok temu

na ile osób jest taka rolada?

Milena
Milena
1 rok temu

Fajny przepis, ja zrobiłam ze szpinakiem i pieczarkami i wyszło bardzo smaczne

Kamila
Kamila
2 lat temu

Witam. Czy roladę można zamrozić?

Paulina
Paulina
2 lat temu

Dzień dobry. Czy jajka do sera gotujemy czy dodajemy surowe? Dziękuję Paulina

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

Czy to normalna sytuacja, że ciasto serowe po upieczeniu tak trudno odchodzi od papieru? 🙂 Poza tym pyszne!

Paula
Paula
3 lat temu

Rolada zrobiła furorę u mnie na imprezie, każdy chciał przepis 🙂

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

Pyszna 🙂

Kinga
Kinga
4 lat temu

Czy mozna czyms zamienic majonez w masie serowej? Z nim to wszystko jest bardzo kaloryczne i ciezkostrawne

Magda
Magda
4 lat temu

Próbowała Pani z innymi dodatkami robić tą roladę? (oprócz tej drugiej wersji co jest na stronie) np. z boczkiem? 🙂

Agnieszka
Agnieszka
4 lat temu

Czy można tą roladkę zrobić dzień wcześniej?

Anonimowo
Anonimowo
4 lat temu

Rewelacyjna rolada. Dziękuję

Iwona
Iwona
4 lat temu

Przepyszne. Miękka, soczysty rolada zagości w naszym domu na stałe. Dziękuję

Magda Świerczewska
Magda Świerczewska
4 lat temu

Mam pytanie,czy za drugim razem wkładamy roladę do piekarnika też bez termoobiegu czy już z termoobiegiem? 🙂

Z góry dziękuje za odp

Kasia
Kasia
4 lat temu

Nie bardzo rozumiem jakiej wielkości ma być ta część z serem pisze ze duża blaszka ale mam wrażenie że będzie to za duże i ze kurczaka będzie za mało. Proszę o podanie przybliżonego rozmuaru

Dorota Siąkowska
Dorota Siąkowska
4 lat temu

Jaki majonez użyłaś? Jak dużo oleju na papier?

Anonimowo
Anonimowo
4 lat temu

Jadłam ja na spotkaniu i bardzo mi smakowała.
Bardzo ładnie i szczegółowo opisała Pani jak ją zrobić.

Ech
Ech
4 lat temu

Coś strasznego. W ogóle nie czuć żółtego sera a była starta cała kostka! Na zmarnowanie. W panierce czuć jedynie jajko…

Anonimowo
Anonimowo
4 lat temu

jest super!!! ja robie polowe z farszem pieczarkowym a polowe z serem feta wymieszanym z suszonymi siekanymi pomidorami

Magda
Magda
4 lat temu

Robiłam tą roladę już dwa razy, jest rewelacyjna, bardzo nam smakuje.

Monika
Monika
4 lat temu

Dzis robilam na impreze urodzinową- wszyscy goście zachwyceni