Kotlety Twardowskiego
Kotlety Twardowskiego inaczej bym powiedziała, że są to panierowane roladki schabowe wypełnione serowo-maślanym nadzieniem z lekko czosnkową nutą. Pomysł na te kotlety zaczerpnęłam z bloga „Kuchenne Cuda Joanny” a ona, jak pisze inspirowała się programem telewizyjnym „Smaki Polski”, w którym to pokazywali jak je przyrządzić. Troszkę ten przepis zmodyfikowałam i wniosłam od siebie małe zmiany, dodałam czosnek oraz zioła. Roladki wyszły bardzo smaczne, chrupiące i kruche. Uważam, że jest to fajny sposób na inne niż zawsze schabowe!
Składniki na kotlet twardowskiego
- 3 rozbite kotlety schabowe
- sól oraz pieprz
- bazylia, oregano
- 10dkg masła
- 1 ząbek czosnku
- 15dkg żółtego sera
- pół szklanki mąki
- pół szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- olej do smażenia
Na początek żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach i mieszamy z miękkim masłem oraz przeciśniętym czosnkiem. Tak powstały farsz dzielimy na 3 części

Rozbite kotlety przyprawiamy z dwóch stron solą pieprzem, bazylią i oregano. Na każdym kotlecie umieszczamy porcje farszu
Następnie mięso z farszem składamy na pół i zbijamy tłuczkiem brzegi, następnie obracamy i z drugiej strony również zbijamy brzegi.
Później każdy tak zamknięty kotlet podwijamy i formujemy w dłoniach roladki
Kotlety obtaczamy kolejno: najpierw w mące, później w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej i ponownie w dłoniach formujemy na kształt roladek
Na koniec Kotlety Twardowskiego podsmażamy na oleju, z każdej strony na złoty kolor a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy 15 minut

*** Smacznego ***
Polecam także pyszne:
Roladki z mięsa mielonego wypełnione kolorowym farszem:
Dania jednogarnkowe – pomysły na szybkie i pyszne obiady















Znakomite danie Polecam!!!
Witam,kotlety robilam,byl pyszny,szybki obiad.Od siebie dodalam natke pietruszki do srodka.Polecam i dzieki.
Witam, robilam roladki z piersi kurczaka i wyszly wspaniale!!! Polecam i dziekuje za przepis