Siekane kotleciki z kurczaka i majonezu


Siekane kotleciki z kurczaka i majonezu

Bardzo smaczne i soczyste danie z piersi kurczaka, które łatwo się robi i jest świetną alternatywą dla zwykłych kotletów. Możemy je podać z ziemniaczkami i ulubioną surówką. Kiedyś gdy zostały mi kotlety z obiadu podałam je na kolacje w bułce, którą posmarowałam musztardą i wypełniłam dodatkowo sałatą, wyszły pyszne hamburgery :))

 

Składniki:

1 pojedynczy filet z kurczaka

1 łyżka majonezu

1 jajko

2 łyżki startego żółtego sera

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki majeranku

olej lub smalec do smażenia

 

*** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę ***

*** Mięso mieszamy z majonezem, jajkiem, mąką, zieloną pietruszką, startym serem oraz przyprawami. Całość przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub nawet całą noc ***

*** Po tym czasie, na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy na niego mięsną masę, formując kotleciki. Smażymy z dwóch stron na mocno rumiany kolor ***

*** Z podanych składników wyszły mi cztery kotleciki ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

Kotlety z zmieniaczkami na obiad w niedzielę

Rolazdki z mięsa mielonego na obiadek

 

 

3.6 19 votes
Article Rating

Leave a Reply

15 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Justa
Justa
2 lat temu

Dodałam trochę za dużo maki i po usmażeniu czuje ja w kotlecikach. Czy powinnam je dosmażyć?? Mięso jest usmażone tylko ta mąka pomiędzy :/

Wiktoria
Wiktoria
3 lat temu

Są naprawdę genialne! Dodałam tylko trochę pora i czosnku. Zdecydowanie na stałe wylądują w moim jadłospisie 😉 Bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla standardowych kotletów, a w dodatku bardzo szybko się je robi! Bardzo dziękuję za przepis!

Monika
Monika
3 lat temu

Pyszne

Kasia
Kasia
3 lat temu

Są pyszne dlatego robię je często.

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

Pyszne dlatego robię je często

Hiacynta
Hiacynta
3 lat temu

Dziś zrobiłam, bardzo dobre. Lepsze niż standardowe kotlety, bo są bardziej soczyste. Drobno pokroiłam mięso i nic się nie rozpadło. Fajny przepis.

Natkaa
Natkaa
4 lat temu

Witam jajko gotowane czy surowe dodajemy

Magda
Magda
4 lat temu

Bardzo smaczne. Polecam

Julita
Julita
4 lat temu

Witam,
bardzo smaczne, ale przy przekładaniu na drugą stronę, rozwalił mi się każdy kawałek na drobne kosteczki. Co zrobiłam nie tak?

Anonimowo
Anonimowo
4 lat temu

Pycha

Kasia
Kasia
4 lat temu

Często robie takie kotleciki, bardzo je lubimy 🙂

Aneta
Aneta
4 lat temu

Zrobiłam te kotleciki i podałam w bułce z warzywami jako hamburgery – przepyszne!