Makaron penne w sosie bolońskim- czyli szybkie i pyszne danie z patelni - FullSizeRender7 20

Makaron penne w sosie bolońskim- czyli szybkie i pyszne danie z patelni

Makaron penne w sosie bolońskim

Dziś polecam danie, które przyrządzimy na jednej patelni i to w około 30 minut! Szybki i pyszny makaron penne w sosie bolońskim, z pewnością nasyci całą rodzinę. Czasami zdarza się, że nie mamy zbyt wiele czasu na stanie przy garach a obiad potrzebny jest na już, wówczas z pomocą przychodzą nam takie właśnie ekspresowe dania jednogarnkowe ;))

 

Szybki i pyszny makaron penne w sosie bolońskim

Składniki na makaron w sosie bolońskim

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 150g makaronu penne
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku z marchewką
  • 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej (odsączonej z zalewy)
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki wody lub bulionu
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek, papryka słodka oraz ostra
  • olej do smażenia

Na dużej patelni podsmażamy na oleju, drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy mięso mielone i wszystko razem smażymy ciągle mieszając, do momentu, aż mięso straci surowy wygląd.

Mięso mielone do makaronu

Następnie całość zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy groszek z marchewką oraz kukurydzę i zagotowujemy.

Mielone w bulionie

Do gotującej się potrawy dokładamy makaron (surowy) i zmniejszamy ogień. Makaron powinien być w całości zakryty wodą.

Makaron z mięsem mielonym

Potrawę gotujemy pod przykryciem około 10-12 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Po tym czasie makaron powinien zmięknąć i wchłonąć większość wody.

Makaron penne w sosie

Następnie do potrawy dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy do smaku.

Szybki i pyszny obiad

Pyszny makaron w sosie

Makaron penne w sosie bolońskim

*** Smacznego ***

Polecam również: Wiejski kociołek

Wiejski kociołek czyli sycące danie jednogarnkowe

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry