Makaron penne w sosie bolońskim
Dziś polecam danie, które przyrządzimy na jednej patelni i to w około 30 minut! Szybki i pyszny makaron penne w sosie bolońskim, z pewnością nasyci całą rodzinę. Czasami zdarza się, że nie mamy zbyt wiele czasu na stanie przy garach a obiad potrzebny jest na już, wówczas z pomocą przychodzą nam takie właśnie ekspresowe dania jednogarnkowe ;))
Składniki na makaron w sosie bolońskim
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 150g makaronu penne
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki mrożonego groszku z marchewką
- 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej (odsączonej z zalewy)
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 szklanki wody lub bulionu
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek, papryka słodka oraz ostra
- olej do smażenia
Na dużej patelni podsmażamy na oleju, drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy mięso mielone i wszystko razem smażymy ciągle mieszając, do momentu, aż mięso straci surowy wygląd.
Następnie całość zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy groszek z marchewką oraz kukurydzę i zagotowujemy.
Do gotującej się potrawy dokładamy makaron (surowy) i zmniejszamy ogień. Makaron powinien być w całości zakryty wodą.
Potrawę gotujemy pod przykryciem około 10-12 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Po tym czasie makaron powinien zmięknąć i wchłonąć większość wody.
Następnie do potrawy dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy do smaku.
*** Smacznego ***
Polecam również: Wiejski kociołek












