Młoda kapusta zasmażana
Taka kapustka to przepyszny wiosenny dodatek do obiadu. Najlepiej chyba smakuje w towarzystwie młodych ziemniaczków posypanych koperkiem i na przykład jakiejś roladki mięsnej lub kotleta. Każdy ma swój sposób na młodą kapustę, ja dzisiaj proponuje Wam moją wersję, która kojarzy mi się z dzieciństwem i niedzielnym obiadkiem u babci 😉
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1,5 szklanki wody
1 łyżka cukru
2 łyżki octu
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz – do smaku
*** Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka ***
*** Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Wodę z kapusty odlewamy do osobnego naczynia ***
*** Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy i zalewamy wodą z kapusty, robimy zasmażkę. Gdy zgęstnieje dodajemy ją do kapusty ***
*** Do kapusty dodajemy ocet, cukier oraz sól i pieprz do smaku ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy i przez chwilę przesmażamy. Podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA Z BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ
- KLOPSIKI DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
-
SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! 30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ