Młoda kapusta zasmażana


Młoda kapusta zasmażana

Taka kapustka to przepyszny wiosenny dodatek do obiadu. Najlepiej chyba smakuje w towarzystwie młodych ziemniaczków posypanych koperkiem i na przykład jakiejś roladki mięsnej lub kotleta. Każdy ma swój sposób na młodą kapustę, ja dzisiaj proponuje Wam moją wersję, która kojarzy mi się z dzieciństwem i niedzielnym obiadkiem u babci 😉

 

 

Składniki:

1 główka młodej kapusty

1,5  szklanki wody

1 łyżka cukru

2 łyżki octu

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

sól i pieprz – do smaku

 

*** Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka ***

*** Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Wodę z kapusty odlewamy do osobnego naczynia ***

*** Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy i zalewamy wodą z kapusty, robimy zasmażkę. Gdy zgęstnieje dodajemy ją do kapusty ***

*** Do kapusty dodajemy ocet, cukier oraz sól i pieprz do smaku ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy i przez chwilę przesmażamy. Podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY!  30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE