Kruche rogaliki z jabłkami jak u babci


Kruche rogaliki z jabłkami jak u babci

Delikatne, mięciutkie i mega kruche domowe rogaliki. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam!

 

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

350g mąki pszennej

200g zimnego masła – 1 kostka

2 łyżki cukru pudru

4 żółtka

  • Nadzienie:

2 jabłka

2 łyżki cukru waniliowego

  • Dodatkowo:

Cukier puder do posypania rogalików

 

 

*** Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski, masło kroimy w dużą kostkę ***

*** Wszystko zagniatamy razem, aż powstanie jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę ***

*** Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części ***

*** Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem waniliowym ***

*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, na kształt koła ***

*** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta kładziemy 1 łyżkę pokrojonych jabłek ***

*** Trójkąciki zwijamy w rogaliki i dobrze sklejamy ***

*** Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***

*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 15-20 minut – do mocnego zrumienienia ***

*** Po upieczeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

1.4 5 votes
Article Rating

Leave a Reply

4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Maja
Maja
7 dni temu

Robilam juz wiele przepisow z tego bloga i zawsze wszystko wychodzilo pysznie! Tym razem probowalam wlozyc jablka do srodka rogalika i zupelnie mi to nie wychodzilo. Po kilku probach ostatecznie zrobilam bez jablek. Rogaliki wyszly smaczne ale faktycznie, dosc trudno je wykonac.

Iwona
Iwona
2 miesięcy temu

Ciasto wyszło beznadziejne a robiłam co do joty z przepisem, w ogóle się nie sklejało, nie można było zawinąć rogalika bo wszystko się rozpadało, Wielkie rozczarowanie

Aneta
Aneta
2 miesięcy temu

Mi wyszły idealne, kruche i przepyszne. Podczas wałkowania podsypałam mąką i było ok. Ciasto nie jest słodkie ale nadzienie jest i do tego na końcu posypujemy cukrem pudrem, jak dla mnie to w zupełności wystarczy i w smaku są super!

Anonimowo
Anonimowo
2 miesięcy temu

Tragedia. Ciasto w ogóle nie było słodkie. Ciężko było je skleić. Nie polecam tego przepisu.