Rogaliki z kajmakiem i solonymi orzeszkami
Bardzo kruche, delikatne i pachnące domowym ciastem — takie właśnie są rogaliki z kajmakiem, które dziś Ci polecam. To szybki i prosty przepis, idealny dla fanów słodkich wypieków oraz połączenia kremowego kajmaku z chrupiącymi dodatkami. Rogaliki z kajmakiem i solonymi orzeszkami zachwycają kontrastem smaków i tekstur, sprawiając, że trudno poprzestać na jednym. Jeśli szukasz wyjątkowego deseru, który zawsze robi wrażenie – koniecznie wypróbuj ten przepis!
Składniki na rogaliki z kajmakiem
Ciasto:
- 250g białego sera mielonego- twarogu (może by ser z wiaderka)
- 250g masła
- 350g mąki pszennej
Nadzienia:
- puszka kajmaku
- 1 szklanka orzeszków ziemnych solonych
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ser oraz masło.
Następnie wszystko razem zagniatamy, możemy to zrobić za pomocą robota kuchennego.
Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, formujemy kulę, wkładamy do woreczka i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części.
Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt dużego koła.
Następnie każde koło dzielimy na 8 części.
Na każdym trójkącie rozsmarowujemy łyżeczkę kajmaku.
Następnie posypujemy drobno posiekanymi orzeszkami.
Trójkąciki z nadzieniem zwijamy w rogaliki i dobrze sklejamy końcówki.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25 minut – do zrumienienia (przy użyciu termoobiegu możemy piec dwie blachy rogalików za jednym razem).
Po wystudzeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
Kruche rogaliki z jabłkami jak u babci
Rogale marcińskie – wg oryginalnego przepisu
Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie!
Ciasta bez pieczenia – najlepsze przepisy
Imprezowe hity! Pomysły na przekąski, dania i przystawki























