Frykadelki z ryżem w sosie myśliwskim


Frykadelki z ryżem w sosie myśliwskim

Super pomysł na mega smaczny i niecodzienny obiad. Roladki świetnie smakują podane z ziemniaczkami. Polecam!

 

 

 

Składniki:

0,5 kg mielonej wieprzowiny

Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

1 jajko

50g ryżu

liść laurowy, ziele angielskie

garść suszonych grzybków

1 szklanka bulionu lub wody

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka musztardy

olej do smażenia

pół szklanki mąki do obtoczenia roladek

1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu

1 łyżka posiekanej świeżej lub suszonej zieleniny typu pietruszka, koperek lub bazylia

 

 

 

*** Ryż gotujemy na sypko i przelewamy zimną wodą. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, ugotowany ryż i przyprawy – do smaku ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

*** Z masy mięsnej formujemy w dłoniach zgrabne roladki. Roladki obtaczamy w mące i ponownie formujemy w dłoniach, lekko dociskając, aby nie otwierały się podczas smażenia ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiany kolor ***

*** Następnie mięso zalewamy bulionem lub wodą, zagotowujemy ***

*** Dodajemy suszone grzyby, liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 25 minut, co jakiś czas obracając roladki ***

*** Po tym czasie roladki wyjmujemy, a do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i musztardę ***

*** Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem, można dodać także trochę cukru do smaku – około pół łyżeczki . Na końcu sos zaciągamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody, ponownie mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje ***

*** Roladki ponownie dokładamy na patelnie i podgrzewamy w powstałym sosie ***

*** Na końcu danie posypujemy zieleniną ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE