Pasztet jajeczny


Pasztet jajeczny

Pyszna przekąska nie tylko dla wegetarian. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możemy jeść go na kanapce na przykład z majonezem lub bez niczego jako przekąskę w formie grubych plastrów. Polecam!

 

 

Składniki:

10 jajek ugotowanych na twardo

2 surowe jajka

1 cebula

1 łyżka masła klarowanego

15dkg żółtego sera

pół czerwonej papryki

1 pęczek szczypiorku

2 łyżki majonezu

2 łyżki śmietany

2 łyżki kaszy manny

1 łyżeczka  kurkumy

sól i pieprz – do smaku

 

 

*** Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle klarowanym ***

*** Ugotowane jajka studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Paprykę kroimy w drobną kosteczkę ***

*** Szczypiorek drobno siekamy ***

*** Ser żółty ścieramy na tarce i wszystkie składniki przekładamy do dużej miski ***

*** Dodajemy surowe jajka, majonez, śmietanę, kaszę manną i kurkumę, mieszamy ***

*** Całość przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 50 minut ***

*** Kroimy po wystudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE