Serniczek prezencik
Delikatny, kremowy sernik z pianką śmietankową oraz cieniutką żelką malinową. Pyszny i bardzo efektowny. Zarówno świetnie smakuje, jak i pięknie przyozdabia stół. Polecam!
Składniki:
- Sernik:
ok 200g herbatników kakaowych
1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka)
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
60g masła
6 jajek
130g cukru
szczypta soli
225ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- Krem śmietankowy:
250ml śmietanki kremówki 36%
1 śmietan fix – utrwalacz do śmietanki
2 łyżki cukru pudru
- Żelka malinowa:
ok 300 g malin, mogą być mrożone
1 opakowanie galaretki malinowej
1 szklanka wody
- Dodatkowo:
Biała czekolada do ozdoby
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 36×26 centymetrów) i na spodzie układamy warstwę herbatników
Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia
Żółtka jaj ucieramy z cukrem
Do utartych żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz budyń w proszku. Wszystko razem miksujemy na gładką masę
Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy serowej
Całość delikatnie mieszamy łyżką
Masę serową przelewamy delikatnie na blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Wyłączamy piekarnik i ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Sernik po upieczeniu zawsze trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki (lub papieru do pieczenia), wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponowni sernik umieszczamy w piekarniku i studzimy dalej przy uchylonych drzwiczkach
Gdy sernik całkowicie wystygnie przygotowujemy krem śmietankowy. Śmietankę wraz z cukrem pudrem i śmietan fixem ubijamy na sztywno
Tak przygotowany krem wykładamy na serniku, wyrównujemy i całość na czas przygotowania żelki umieszczamy w lodówce
Przygotowujemy żelkę malinową. Mrożone maliny przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą
Całość zagotowujemy i gotujemy przez chwilę, aż maliny się rozmrożą. Gorące zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy
Jeszcze gorące maliny przecieramy przez sitko aby pozbyć się pestek. Mus odkładamy do wystudzenia
Po wystudzeniu żelkę wylewamy równomiernie na ciasto. Wkładamy do lodówki
Gdy galaretka stężeje możemy na niej wykonać wzorki z białej czekolady. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali, przekładamy do woreczka, robimy dziurkę i wykonujemy kokardki na cieście
Kroimy na kawałki i podajemy ciasto
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
-
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ























