Serniczek prezencik

Serniczek prezencik

Delikatny, kremowy sernik z pianką śmietankową oraz cieniutką żelką malinową. Pyszny i bardzo efektowny. Zarówno świetnie smakuje, jak i pięknie przyozdabia stół. Polecam!

 

Sernik który wygląda jak prezent

 

Składniki:

  • Sernik:

ok 200g herbatników kakaowych

1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka)

1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

60g masła

6 jajek

130g cukru

szczypta soli

225ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

  • Krem śmietankowy:

250ml śmietanki kremówki 36%

1 śmietan fix – utrwalacz do śmietanki

2 łyżki cukru pudru

  • Żelka malinowa:

ok 300 g malin, mogą być mrożone

1 opakowanie galaretki malinowej

1 szklanka wody

  • Dodatkowo:

Biała czekolada do ozdoby

 

Sernik na talerzu

 

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 36×26 centymetrów) i na spodzie układamy warstwę herbatników

Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia

Żółtka jaj ucieramy z cukrem

Do utartych żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz budyń w proszku. Wszystko razem miksujemy na gładką masę

Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy serowej

Całość delikatnie mieszamy łyżką

Masę serową przelewamy delikatnie na blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Wyłączamy piekarnik i ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Sernik po upieczeniu zawsze trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki (lub papieru do pieczenia), wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponowni sernik umieszczamy w piekarniku i studzimy dalej przy uchylonych drzwiczkach

Gdy sernik całkowicie wystygnie przygotowujemy krem śmietankowy. Śmietankę wraz z cukrem pudrem i śmietan fixem ubijamy na sztywno

Tak przygotowany krem wykładamy na serniku, wyrównujemy i całość na czas przygotowania żelki umieszczamy w lodówce

Przygotowujemy żelkę malinową. Mrożone maliny przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą

Całość zagotowujemy i gotujemy przez chwilę, aż maliny się rozmrożą. Gorące zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy

Jeszcze gorące maliny przecieramy przez sitko aby pozbyć się pestek. Mus odkładamy do wystudzenia

Po wystudzeniu żelkę wylewamy równomiernie na ciasto. Wkładamy do lodówki

Gdy galaretka stężeje możemy na niej wykonać wzorki z białej czekolady. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali, przekładamy do woreczka, robimy dziurkę i wykonujemy kokardki na cieście

Galaretka na serniku kremowym

Kroimy na kawałki i podajemy ciasto

Sernik jak prezent

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

    • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Potrawy pieczone

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry