Gołąbki wigilijne


Gołąbki wigilijne

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami, to prawdziwa klasyka polskich świąt. Aromatyczny farsz, miękkie liście kapusty i niesamowity smak. Gołąbki z tego przepisu można przygotować wcześniej i zamrozić, a później tylko odgrzać w sosie.

 

 

Składniki:

Biała kapusta

ok 150g kaszy gryczanej białej

1 cebula

ok 300g pieczarek

ok 100g suszonych grzybów

2-3 łyżki masła

1 szklanka bulionu

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chilli

 

 

*** Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odkładamy na około pół godziny ***

*** Kaszę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy ***

***  Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła ***

*** Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki, mieszamy i podsmażamy ***

*** Suszone grzyby odcedzamy i bardzo drobno siekamy ***

*** Posiekane grzyby dodajemy na patelnie, w razie potrzeby dokładamy więcej masła i całość dusimy przez kilka minut często mieszając. Przyprawiamy dość intensywnie solą oraz pieprzem, a także niewielką ilością gałki muszkatołowej i chilli ***

*** Ugotowaną kaszę przekładamy do dużej miski, dodajemy grzyby z patelni ***

*** Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku ***

*** Kapustę wkładamy do dużego garnka z wodą i gotujemy kilka minut, aż liście zaczną łatwo odchodzić. Nacinamy głąb i zdejmujemy pojedyncze liście ***

*** Na każdym liściu kapusty układamy po około dwie łyżki farszu ***

*** Zakładamy najpierw boki do środka, a następnie zwijamy od dołu do góry ***

*** W ten sposób zwijamy gołąbki, aż do wykończenia farszu ***

*** Na dużej patelni lub w garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podsmażamy na nim przez chwilę gołąbki ***

*** Następnie delikatnie odwracamy gołąbki na drugą stronę i również chwilę podsmażamy ***

*** Całość zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum. Gołąbki dusimy pod przykryciem przez około 30 minut ***

*** Gołąbki możemy podawać z ziemniaczkami i sosem grzybowym, ale same bez niczego też smakują rewelacyjnie ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE