Gołąbki wigilijne
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami, to prawdziwa klasyka polskich świąt. Aromatyczny farsz, miękkie liście kapusty i niesamowity smak. Gołąbki z tego przepisu można przygotować wcześniej i zamrozić, a później tylko odgrzać w sosie.
Składniki:
Biała kapusta
ok 150g kaszy gryczanej białej
1 cebula
ok 300g pieczarek
ok 100g suszonych grzybów
2-3 łyżki masła
1 szklanka bulionu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chilli
*** Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odkładamy na około pół godziny ***
*** Kaszę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy ***
*** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła ***
*** Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki, mieszamy i podsmażamy ***
*** Suszone grzyby odcedzamy i bardzo drobno siekamy ***
*** Posiekane grzyby dodajemy na patelnie, w razie potrzeby dokładamy więcej masła i całość dusimy przez kilka minut często mieszając. Przyprawiamy dość intensywnie solą oraz pieprzem, a także niewielką ilością gałki muszkatołowej i chilli ***
*** Ugotowaną kaszę przekładamy do dużej miski, dodajemy grzyby z patelni ***
*** Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku ***
*** Kapustę wkładamy do dużego garnka z wodą i gotujemy kilka minut, aż liście zaczną łatwo odchodzić. Nacinamy głąb i zdejmujemy pojedyncze liście ***
*** Na każdym liściu kapusty układamy po około dwie łyżki farszu ***
*** Zakładamy najpierw boki do środka, a następnie zwijamy od dołu do góry ***
*** W ten sposób zwijamy gołąbki, aż do wykończenia farszu ***
*** Na dużej patelni lub w garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podsmażamy na nim przez chwilę gołąbki ***
*** Następnie delikatnie odwracamy gołąbki na drugą stronę i również chwilę podsmażamy ***
*** Całość zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum. Gołąbki dusimy pod przykryciem przez około 30 minut ***
*** Gołąbki możemy podawać z ziemniaczkami i sosem grzybowym, ale same bez niczego też smakują rewelacyjnie ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Ciasta i wypieki świąteczne! Przepis tutaj (KLIK)
-
Najlepsze likiery i nalewki świąteczne Przepisy tutaj (KLIK)
-
Top 10 najlepszych sałatek na święta! Przepisy tutaj (KLIK)