Kotleciki w cieście czosnkowym


Kotleciki w cieście czosnkowym

Kruche i soczyste mięsko drobiowe otulone chrupiącym i aromatycznym ciastem, z delikatnym posmakiem czosnku. Fajny pomysł obiadowy z wykorzystaniem filetów z kurczaka. Polecam!

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 jajko

2 ząbki czosnku

1/3 szklanki mąki

pół pęczka posiekanego koperku

Przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej, szczypta chilli i pieprzu

olej do smażenia

 

 

 

*** Filety z kurczaka kroimy wzdłuż na cienkie kotlety ***

*** Mięso przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem ***

*** Przygotowujemy marynatę: do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt, mąkę, starty czosnek, koperek oraz przyprawy ***

*** Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ***

*** Mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki (mięso może się marynować także całą noc) ***

*** Po tym czasie kotleciki w cieście smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, z dwóch stron na rumiano ***

*** Po zdjęciu z patelni mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE