Szybkie rogaliki orzechowe
Jeśli lubisz delikatne, rozpływające się w ustach wypieki, to te kruche rogaliki orzechowe z pewnością skradną Twoje serce. Ciasto jest wyjątkowo mięciutkie i maślane, a dodatek orzechów nadaje mu głębi i cudownego aromatu. To klasyka domowego pieczenia – proste składniki, a efekt zachwycający!
Idealne do popołudniowej kawy, świątecznego stołu czy słodkiej chwili relaksu. Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe, posypane delikatnie cukrem pudrem. Spróbuj upiec je raz, a staną się stałym punktem Twoich wypieków – kruche, pachnące i pełne orzechowej nuty.
Składniki kruche rogaliki orzechowe
Ciasto:
- 250g mąki pszennej tortowej
- 50 g orzechów bardzo drobno zmielonych (np włoskich)
- 200g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 żółtka
Dodatkowo:
- 100g mieszanki orzechów (u mnie włoskie, ziemne, nerkowce i migdały)
- dowolne nadzienie – u mnie krem czekoladowo-orzechowy
Przepis na szybkie rogaliki
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier puder i zmielone orzechy, mieszamy, robimy wgłębienie i dodajemy żółtka jaj. Mieszamy delikatnie łyżką aby żółtka połączyły się z mąką.

Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło.

Całość siekamy nożem, aż składniki wstępnie się połączą.

Następnie całość zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie dzielimy na 4 mniej więcej równe części.
Pozostałe orzechy grubo mielimy w malakserze lub siekamy nożem.
Na blacie lub stolnicy rozsypujemy dużą garść posiekanych orzechów. Na orzechach układamy pierwszą część ciasta.
Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła, tak aby orzechy się w nie wbiły. Koło dzielimy nożem na 8 trójkątów.
Na szerokim końcu każdego trójkąta układamy porcje nadzienia. Ciasto z nadzieniem zwijamy tworząc rogaliki orzechowe.
Gotowe rogale układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15-20 minut – do zrumienienia.
W ten sam sposób przygotowujemy rogaliki orzechowe z pozostałego ciasta.
*** Smacznego ***
Polecam również
Kruche rogaliki jak u babci. Szybkie i proste!


















Jak długo można je przechowywać? Bo chciałam zrobić wcześniej. Czy po kilku dniach będą dobre, czy nie było okazji się przekonać?
U nas wszystkie zniknęły w ciągu dwóch dni, ale myślę, że będą dobre nawet jak dłużej poleżą, szczególnie jeśli będą nadziane czekoladą. Kruche ciasto i czekolada się tak szybko nie psują, gorzej jak by były owoce w środku. Ważne żeby je przechowywać odpowiednio spakowane, aby nie wyschły.