Szybkie rogaliki orzechowe - IMG 1333

Szybkie rogaliki orzechowe

Szybkie rogaliki orzechowe

Jeśli lubisz delikatne, rozpływające się w ustach wypieki, to te kruche rogaliki orzechowe z pewnością skradną Twoje serce. Ciasto jest wyjątkowo mięciutkie i maślane, a dodatek orzechów  nadaje mu głębi i cudownego aromatu. To klasyka domowego pieczenia – proste składniki, a efekt zachwycający!

Idealne do popołudniowej kawy, świątecznego stołu czy słodkiej chwili relaksu. Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe, posypane delikatnie cukrem pudrem. Spróbuj upiec je raz, a staną się stałym punktem Twoich wypieków – kruche, pachnące i pełne orzechowej nuty. 

kruche rogaliki orzechowe

Składniki kruche rogaliki orzechowe 

Ciasto:

  • 250g mąki pszennej tortowej
  • 50 g orzechów bardzo drobno zmielonych (np włoskich)
  • 200g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka

Dodatkowo:

  • 100g mieszanki orzechów (u mnie włoskie, ziemne, nerkowce i migdały)
  • dowolne nadzienie – u mnie krem czekoladowo-orzechowy

 

Przepis na szybkie rogaliki

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier puder i zmielone orzechy, mieszamy, robimy wgłębienie i dodajemy żółtka jaj. Mieszamy delikatnie łyżką aby żółtka połączyły się z mąką.

Mąka, cukier puder i zmielone orzechy wysypane na stolnicę, przygotowane do zagniatania ciasta

Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło.

Kostki zimnego masła dodane do składników na ciasto na stolnicy

Całość siekamy nożem, aż składniki wstępnie się połączą.

Składniki na ciasto sypkie i masło siekane nożem przed zagniataniem

Następnie całość zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Ręczne zagniatanie ciasta na rogale do gładkiej konsystencji

Po tym czasie dzielimy na 4 mniej więcej równe części.

Gładkie ciasto podzielone na cztery równe kawałki na stolnicy

Pozostałe orzechy grubo mielimy w malakserze lub siekamy nożem.

Grubo posiekane orzechy przygotowane jako posypka do ciasta

Na blacie lub stolnicy rozsypujemy dużą garść posiekanych orzechów. Na orzechach układamy pierwszą część ciasta.

Ciasto rozwałkowane na kształt koła na warstwie posiekanych orzechów

Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła, tak aby orzechy się w nie wbiły. Koło dzielimy nożem na 8 trójkątów.

Rozwałkowane ciasto pokrojone nożem na osiem trójkątów

Na szerokim końcu każdego trójkąta układamy porcje nadzienia. Ciasto z nadzieniem zwijamy tworząc rogaliki orzechowe.

Porcja nadzienia ułożona na szerokim końcu każdego trójkąta ciasta

Gotowe rogale układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Gotowe, uformowane rogaliki ułożone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15-20 minut – do zrumienienia.

Rogale piekące się w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

W ten sam sposób przygotowujemy rogaliki orzechowe z pozostałego ciasta.

Szybkie rogaliki z orzechami

*** Smacznego ***

Polecam również

Rogaliki krucho-drożdżowe

szybkie rogaliki kruche

 

Kruche rogaliki jak u babci. Szybkie i proste!

Kruche rogaliki jak u babci

 

Puszyste rogaliki jogurtowe

Puszyste rogaliki jogurtowe

 

Rogale marcińskie – wg oryginalnego przepisu

Rogale marcińskie

2 komentarze do “Szybkie rogaliki orzechowe”

    1. U nas wszystkie zniknęły w ciągu dwóch dni, ale myślę, że będą dobre nawet jak dłużej poleżą, szczególnie jeśli będą nadziane czekoladą. Kruche ciasto i czekolada się tak szybko nie psują, gorzej jak by były owoce w środku. Ważne żeby je przechowywać odpowiednio spakowane, aby nie wyschły.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry