Roladki poznańskie


Roladki poznańskie

Przepyszne soczyste i kruche roladki drobiowe z równie smacznym nadzieniem duszone w aromatycznym sosie. Świetne danie na niedzielny obiad lub przyjęcie rodzinne. Polecam!

 

 

Składniki:

4 pojedyncze filety z kurczaka

20dkg boczku wędzonego

1 cebula

2 ogórki kiszone

pół pęczka natki pietruszki

4 łyżki musztardy

1 szklanka mąki do obtoczenia roladek

1,5 szklanki bulionu

garść suszonych grzybów

Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

olej do smażenia

 

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Boczek, cebulę i ogórki kroimy w małą kostkę, a pietruszkę drobno siekamy ***

*** Wszystko przekładamy do miseczki i mieszamy ***

*** Filety z kurczaka przecinamy wzdłuż na połówki ***

*** Mięso rozbijamy przez folię ***

*** Każdy rozbity filet oprószamy delikatnie solą i pieprzem, a następnie smarujemy łyżeczką musztardy ***

*** Na mięsie układamy porcje farszu ***

*** Mięso z farszem zwijamy w zgrabną roladkę i obtaczamy w mące ***

*** Następnie roladki ponownie formujemy w dłoniach lekko dociskając, aby nie rozpadły nam się podczas smażenia ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim roladki „łączeniem” do dołu ***

*** Smażymy z każdej strony na rumiano ***

*** Następnie roladki zalewamy bulionem, dodajemy suszone grzyby, liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego, zagotowujemy ***

*** Zmniejszamy moc palnika do minimum i dusiły całość pod przykryciem przez około pół godziny ***

*** Po tym czasie zaciągamy powstały sos: łyżkę mąki mieszamy z 1/4 szklanki wody, wlewamy na patelnie i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut często mieszając, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE