Filety ze szparagami zapiekane w bekonie


Filety ze szparagami zapiekane w bekonie

Świetny pomysł na faszerowane roladki drobiowe z piekarnika. Pyszne danie do którego polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy upiec razem z filetami PRZEPIS TUTAJ

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

ok 10 zielonych szparagów

2 łyżki kremowego serka śmietankowego (użyłam Almette)

5 dkg żółtego sera

ok. 10 cienkich plasterków wędzonego boczku

sól i pieprz

 

 

 

 

*** Szparagi myjemy, osuszamy, usuwamy końcówki (ok 3 centymetry) i kroimy na 1 centymetrowe kawałki ***

*** Filety myjemy, osuszamy i nacinamy każdego w poprzek tworząc duży płat ***

*** Mięso delikatnie rozbijamy i oprószamy solą oraz pieprzem ***

*** Na jednej połowie rozbitego fileta rozsmarowujemy łyżkę serka śmietankowego i układamy połowę pokrojonych szparagów ***

*** Całość posypujemy startym żółtym serem ***

*** Nadzienie zamykamy w mięsie i całość owijamy bekonem ***

*** Z drugim filetem postępujemy dokładnie tak samo. Piersi owinięte w bekon układamy w żaroodpornym naczyniu ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 35 minut (piekłam z termoobiegiem) ***

*** Danie pysznie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno ***

*** Do mięsa polecam podać pieczone ziemniaczki, które można upiec razem z filetami PRZEPIS TUTAJ ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE