Lion – ciasto bez pieczenia


Lion – ciasto bez pieczenia

Wyjątkowe, przepyszne i efektowne ciasto, które z pewnością ucieszy podniebienia wszystkich łasuchów. Słone orzeszki i krakersy świetnie przełamują smak słodkiego kajmaku i kremu, chrupiące batoniki idealnie komponują się z pozostałymi warstwami, a całe ciacho z pewnością jest warte zgrzeszenia. Polecam!

 

 

 

Składniki:

  • Warstwa karmelowa:

ok 15-20 sztuk herbatników maślanych

2-3 łyżki mleka

1 puszka masy kajmakowej

90g ryżu preparowanego

50g solonych orzeszków ziemnych

  • Warstwa śmietankowa:

250g serka mascarpone

250ml zimnej śmietanki kremówki 30%

1 szklanka mleka w proszku  (użyłam to w niebieskim woreczku z Biedronki)

3 łyżki cukru pudru

2 batoniki Lion (Użyłam jasnego i ciemnego batonika)

  • Wierzch ciasta:

ok 20 sztuk słonych krakersów

2 batoniki Lion (Użyłam jasnego i ciemnego batonika)

50 g gorzkiej czekolady

kilka łyżek śmietanki lub mleka

 

 

 

*** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ( moja foremka ma wymiary 29 x 24 cm), na spodzie układamy warstwę herbatników i polewamy je delikatnie mlekiem ***

*** Orzeszki ziemne siekamy ***

*** Do dużej miski wsypujemy ryż preparowany (dwie garści odkładamy do ozdobienia wierzchu ciasta), dodajemy posiekane orzeszki, mieszamy ***

*** Puszkę z kajmakiem przed otwarciem delikatnie podgrzewamy, wkładają ją na kilka minut do miski z gorącą wodą. Podgrzany kajmak przekładamy do miski z ryżem i dokładnie mieszamy ***

*** Warstwę kajmakową wykładamy na herbatniki i wyrównujemy ***

*** Na warstwie kajmakowej układamy warstwę słonych krakersów ***

*** Przygotowujemy warstwę śmietankową. Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką i cukrem pudrem, do momentu, aż powstanie jednolity, dość gęsty krem (nie za długo aby krem się nie zważył ***

*** Dwa batoniki Lion (u mnie biały i ciemny) kroimy w kosteczkę ***

*** Do kremu dodajemy mleko w proszku, mieszamy, a następnie dodajemy posiekane batoniki i ponownie mieszamy ale tym razem już delikatnie łyżką ***

*** Masę śmietankową wykładamy na krakersy, wyrównujemy i całość wkładamy do lodówki na około pół godziny ***

*** Po tym czasie przygotowujemy polewę: w garnuszku rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką lub mlekiem i dokładnie mieszamy ***

*** Pozostałe dwa batoniki kroimy w cienkie plasterki ***

*** Na cieście układamy plasterki batoników i posypujemy pozostałym ryżem preparowanym ***

*** Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą tworząc esy-floresy ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

0 0 votes
Article Rating

Leave a Reply

1 Komentarz
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
1 miesiąc temu

Dzień dobry:),
Dzisiaj robiłam – ciasto Lion to kolejny świetny przepis…z resztą jak wszystkie z tego bloga . Ta strona to niezmiennie moja najlepsza książka kucharska w sieci . Jak zdecyduje się Pani wydać papierowa wersję będę pierwsza klientką. Pozdrawiam i dziękuję za kuchenne inspiracje!