Makowiec na kruchym cieście
Łatwy przepis na szybkie ciasto makowe na kruchym spodzie. Prosty wypiek, który musi się udać. Delikatne, maślane ciasto z dużą ilością wilgotnej masy makowej to idealna propozycja na święta. Polecam!
Składniki:
350g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
70g cukru
150g masła lub margaryny
3 jajka
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli
2 łyżki bułki tartej
1 puszka masy makowej (użyłam masy firmy Helio 850g)
opcjonalnie: lukier do udekorowania ciasta
*** Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy miękkie masło lub margarynę, proszek do pieczenia, cukry, śmietanę oraz 3 żółtka. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, którą następnie owijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30minut ***
*** Trzy białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Masę makową delikatnie mieszamy z bułką tartą oraz pianą z białek ***
*** Ciasto wyjmujemy z lodówki. 2/3 ciasta cienko rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki lub blaszki. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach ***
*** Na ciasto wykładamy masę makową ***
*** Resztę ciasta również rozwałkowujemy i wycinamy z niego paski o szerokości około 1 cm. Układamy je na cieście tworząc kratkę ***
*** Jeśli chcemy wypiek dodatkowo udekorować, z pozostałego ciasta możemy powycinać kształty za pomocą foremek. Możemy je od razu ułożyć na makowcu lub upiec oddzielnie a następnie przykleić do ciasta za pomocą lukru ***
*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 50 minut. Po wyjęciu makowca, możemy upiec ozdobne ciastka. Pieczemy je w tej samej temperaturze, przez około 15 minut .
Po upieczeniu i wystudzeniu ciastka przyklejamy do makowca za pomocą lukru ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
10 pomysłów na pyszne i efektownie wyglądające ciasta, którymi zaskoczysz swoich gości!