Makowiec na kruchym cieście


Makowiec na kruchym cieście

Łatwy przepis na szybkie ciasto makowe na kruchym spodzie. Prosty wypiek, który musi się udać. Delikatne, maślane ciasto z dużą ilością wilgotnej masy makowej to idealna propozycja na święta. Polecam!

Składniki:

350g mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka cukru waniliowego

70g cukru

150g masła lub margaryny

3 jajka

1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

szczypta soli

2 łyżki bułki tartej

1 puszka masy makowej (użyłam masy firmy Helio 850g)

opcjonalnie: lukier do udekorowania ciasta

 

*** Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy miękkie masło lub margarynę, proszek do pieczenia, cukry, śmietanę oraz 3 żółtka. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, którą następnie owijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30minut ***

*** Trzy białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Masę makową delikatnie mieszamy z bułką tartą oraz pianą z białek ***

*** Ciasto wyjmujemy z lodówki. 2/3 ciasta cienko rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki lub blaszki. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach ***

*** Na ciasto wykładamy masę makową ***

*** Resztę ciasta również rozwałkowujemy i wycinamy z niego paski o szerokości około 1 cm. Układamy je na cieście tworząc kratkę ***

*** Jeśli chcemy wypiek dodatkowo udekorować, z pozostałego ciasta możemy powycinać kształty za pomocą foremek. Możemy je od razu ułożyć na makowcu lub upiec oddzielnie a następnie przykleić do ciasta za pomocą lukru ***

*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 50 minut. Po wyjęciu makowca, możemy upiec ozdobne ciastka. Pieczemy je w tej samej temperaturze, przez około 15 minut .

Po upieczeniu i wystudzeniu ciastka przyklejamy do makowca za pomocą lukru ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam również:

10 pomysłów na pyszne i efektownie wyglądające ciasta, którymi zaskoczysz swoich gości!

Makowiec

KOMENTARZE