Wigilijne gwiazdki z pieczarkami


Wigilijne gwiazdki z pieczarkami

Pyszne paszteciki w kształcie gwiazdek, z pieczarkowym nadzieniem na pewno wzbudzą zachwyt przy wigilijnej kolacji. Rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Robi się je bardzo łatwo i szybko, więc jest to idealna propozycja dla zabieganych, aby zdążyć się wyrobić przed pierwszą gwiazdką 😉

Składniki:

2 płaty ciasta francuskiego

20 dkg pieczarek

1 ząbek czosnku

1 duża cebula

1 łyżka oleju

1 łyżka masła

1 jajko

sól, pieprz do smaku

sezam do posypania

 

 

*** Pieczarki myjemy i kroimy w kosteczkę. Na patelni na łyżce oleju szklimy drobno posiekaną cebulę, następnie dodajemy pieczarki i wszystko razem smażymy kilka minut – do odparowania wody.  Dokładamy masło oraz przeciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, Jeszcze chwilę dusimy, po czym odstawiamy do ostygnięcia ***

*** Z ciasta francuskiego wycinamy za pomocą foremek kształty gwiazdek. Na środku gwiazdki układamy porcję pieczarek, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i przykrywamy drugą gwiazdką. Brzegi delikatnie sklejamy ***

*** Gotowe gwiazdki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***

*** Paszteciki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i obsypujemy sezamem ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C, pieczemy do momentu, aż gwiazdki mocno się zrumienią, około 20 minut ***

*** Smacznego ***

Polecam także:

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

KOMENTARZE