Makowa gwiazda świąteczna - 1594112E 9ACB 4990 A51B 6AD333509BB8

Makowa gwiazda świąteczna

Makowa gwiazda świąteczna

Pyszne połączenie ciasta drożdżowego i masy makowej. Ciasto jest proste w wykonaniu i bardzo efektowne, a w smaku…rewelacyjne!

Ciasto drożdżowe z którego zrobiłam gwiazdę to moje stare sprawdzone ciasto na rogaliki 🙂

 

Makowa gwiazda świąteczna - 92CA65B0 BB9C 4245 B8B5 E3AA13FE4464

Makowa gwiazda świąteczna - 779158D8 7B07 467B B485 CF025A3B70E0

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

500g mąki

8g suchych drożdży

200ml ciepłego mleka

50g cukru

1 jajko

1 żółtko

125g masła

  • Nadzienie:

1 puszka masy makowej

  • Dodatkowo:

białko do posmarowania ciasta

lukier do polania ciasta

 

Makowa gwiazda świąteczna - 74A6D195 1B64 4B80 8B1C 4202E54EA879

 

*** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko ***

Makowa gwiazda świąteczna - 6126348E EF39 4312 A396 55A44C2F2A0A

*** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

Makowa gwiazda świąteczna - 93607707 D13D 4634 9317 E0D5486E4190

*** Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i dzielimy na 4 części ***

Makowa gwiazda świąteczna - F208682D D314 4C5A 9A96 23C9C6C8652D

*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy około 26 cm ***

Makowa gwiazda świąteczna - 12326EDB 1267 4BD3 BE46 053E282529CC

*** Pierwsze koło z ciasta przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i smarujemy 1/3 części masy makowej ***

Makowa gwiazda świąteczna - 182AD062 98FD 4255 9CE4 3D8FBA1B2E37

*** Na masę kładziemy drugie koło z ciasta i smarujemy je drugą częścią masy makowej ***

Makowa gwiazda świąteczna - 78774645 5283 4EC3 A301 3C9B35428173

*** Całość przykrywamy trzecią częścią ciasta i rozsmarowujemy resztę masy makowej. Wszystko przykrywamy ostatnim kołem z ciasta (wierzchu już nie przykrywamy makiem). Na środku odciskamy szklanką koło ***

Makowa gwiazda świąteczna - 2D32454A 405A 4C01 AF66 2514C7B85F83

*** Ciasto nacinamy nożem na dwie części (nie nacinając go do samego środka, środek pozostawiamy bez nacięcia), następnie ponownie na dwie części i jeszcze raz na dwie, aż powstanie 8 części ***

Makowa gwiazda świąteczna - C07F1513 3ED7 41D9 905B 70ECD22BF64D

*** Następnie każdą część ciasta przecinamy jeszcze na pół, tak aby powstało nam 16 części ***

Makowa gwiazda świąteczna - 06C6E0FA CDC2 4139 8D83 48D839628BF1

*** Dwa sąsiadujące paski skręcamy dwa razy wokół własnej osi ***

Makowa gwiazda świąteczna - DB875FF8 3F11 4891 9D6D D099D0DACAFE

*** Czynność tą powtarzamy z wszystkimi pozostałymi paskami ***

Makowa gwiazda świąteczna - F83055B7 1BE0 4F7F BD46 B577479AA926

*** Końcówki pierwszej pary pasków zlepiamy ze sobą ***

Makowa gwiazda świąteczna - 9201770A EBDD 428A BB87 28A7AB5D9225

*** Tak samo postępujemy z pozostałymi paskami ***

Makowa gwiazda świąteczna - 748BCC57 5D50 4485 992C A35E25AB01D8

*** Ciasto z wierzchu smarujemy roztrzepanym białkiem ***

Makowa gwiazda świąteczna - BBD50CC5 72A7 4D35 BD96 0C2B3A9513F8

*** Ciasto pieczemy w temperaturze 180’C przez około 30 minut ***

Makowa gwiazda świąteczna - FD22826D A643 4745 A9B9 EB5B7EB4B84C

*** Gwiazdę wyjmujemy z piekarnika i po lekkim przestudzeniu polewamy lukrem ***

Makowa gwiazda świąteczna - C7C58677 C52D 4372 A211 CE0455113CC9

Makowa gwiazda świąteczna - 779158D8 7B07 467B B485 CF025A3B70E0

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Makowa gwiazda świąteczna - IMG 2028

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Makowa gwiazda świąteczna - IMG 1742

Makowa gwiazda świąteczna - IMG 2175 1

8 komentarzy do “Makowa gwiazda świąteczna”

    1. Monika - Blog z apetytem

      Używamy wszystkie cztery części ciasta. Edytowałam trochę przepis, mam nadzieję, że teraz będzie jaśniejszy 🙂

    1. Monika - Blog z apetytem

      Ilość drożdży świeżych zawsze należy podwoić w stosunku do suchych, czyli w tym przypadku będzie to w zaokrągleniu około 15 gram. Przypominam tylko, że ze świeżych drożdży zawsze trzeba najpierw zrobić rozczyn.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry