Makowiec
Jeśli marzysz o pachnącym, miękkim i pełnym makowego nadzienia wypieku, ten domowy makowiec zawijany na pewno skradnie Twoje serce. To ciasto drożdżowe jest tak delikatne i wilgotne, że trudno poprzestać na jednym kawałku. Wychodzi idealnie za każdym razem, a przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. To świetna alternatywa dla sklepowych wypieków, które często nie dorównują domowym aromatem i świeżością. Przekonaj się, dlaczego ten makowiec może stać się Twoim nowym ulubionym ciastem.
Składniki na domowy makowiec zawijany
- 2 szklanki mąki + mąka do podsypania
- 120 ml letniego mleka
- 100 g roztopionego i przestudzonego masła
- 4 żółtka
- 30 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu
- 1 puszka gotowej masy makowej – 850 gram
Z podanych powyżej składników wyjdą 2 zawijane makowce
Przepis na domowy makowiec
W pierwszej kolejności robimy rozczyn: rozkruszone drożdże łączymy z ciepłym ale nie gorącym mlekiem. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn z drożdży, żółtka, cukier, sól oraz spirytus i wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec roztopione i przestudzone masło.
Ciasto przekładamy do większej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 – 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze raz i dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na cienki prostokątny placek. Nakładamy na nie masę makową (po pół puszki na każdy makowiec), zostawiając około 2 centymetry wolne od brzegów.
Ciasto zwijamy tak jak roladę, a końce makowców podkładamy pod spód.
Makowce przekładamy na posmarowany olejem papier do pieczenia i zawijamy je w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 centymetr luzu między ciastem a papierem. Zawinięte makowce układamy na dużej blaszce w odstępach od siebie.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190’C przez około 40 minut – do mocno rumianego koloru ciasta, który będzie widoczny przez papier. Wyjmujemy, rozcinamy papier i studzimy. Ciasto polewamy lukrem i dekorujemy wedle uznania.
*** Smacznego ***
Polecam także:
Zestawienie najlepszych ciast – takich, które zachwycają smakiem, wyglądem i zawsze się udają

















Zrobilam wszystko jak w przepisie, od dolu wyszedl zakalec a od gory wielka dziura. Dlaczego??