Makowiec - FullSizeRender4

Makowiec

Makowiec

Jeśli marzysz o pachnącym, miękkim i pełnym makowego nadzienia wypieku, ten domowy makowiec zawijany na pewno skradnie Twoje serce. To ciasto drożdżowe jest tak delikatne i wilgotne, że trudno poprzestać na jednym kawałku. Wychodzi idealnie za każdym razem, a przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. To świetna alternatywa dla sklepowych wypieków, które często nie dorównują domowym aromatem i świeżością. Przekonaj się, dlaczego ten makowiec może stać się Twoim nowym ulubionym ciastem.

Składniki na domowy makowiec zawijany

  • 2 szklanki mąki + mąka do podsypania
  • 120 ml letniego mleka
  • 100 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 4 żółtka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 puszka gotowej masy makowej – 850 gram

Z podanych powyżej składników wyjdą 2 zawijane makowce

Domowy makowiec zawijany

 

Przepis na domowy makowiec 

W pierwszej kolejności robimy rozczyn: rozkruszone drożdże łączymy z ciepłym ale nie gorącym mlekiem. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mieszanie składników na rozczyn w przepisie na domowy makowiec zawijany

Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn z drożdży, żółtka, cukier, sól oraz spirytus i wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec roztopione i przestudzone masło.

Wyrabianie ciasta drożdżowego do przepisu na makowiec

Ciasto przekładamy do większej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 – 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze raz i dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na cienki prostokątny placek. Nakładamy na nie masę makową (po pół puszki na każdy makowiec), zostawiając około 2 centymetry wolne od brzegów.

Rozwałkowane ciasto przygotowane do zawijania domowego makowca zawijanego

Ciasto zwijamy tak jak roladę, a końce makowców podkładamy pod spód.

Ciasto zwinięte w roladę do przepisu na makowiec

Makowce przekładamy na posmarowany olejem papier do pieczenia i zawijamy je w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 centymetr luzu między ciastem a papierem. Zawinięte makowce układamy na dużej blaszce w odstępach od siebie.

Makowce ułożone na blasze przed pieczeniem

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190’C przez około 40 minut – do mocno rumianego koloru ciasta, który będzie widoczny przez papier. Wyjmujemy, rozcinamy papier i studzimy. Ciasto polewamy lukrem i dekorujemy wedle uznania.

Domowy makowiec zawijany po upieczeniu i polaniu lukrem

Plastry świeżo pokrojonego makowca z domowego przepisu

Porcja makowca zawijanego przygotowana do degustacji

*** Smacznego ***

Polecam także:

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers

 

Seromakowiec bez spodu

Klasyczny seromak bez spodu - najlepsze połączenie dwóch przepysznych ciast, sernika i makowca.

 

Zestawienie najlepszych ciast – takich, które zachwycają smakiem, wyglądem i zawsze się udają

Ciasta na święta! Top 25 najlepszych przepisów!

 

1 komentarz do “Makowiec”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry