Jogurtowe faworki karnawałowe – ekstra kruche!


Jogurtowe faworki karnawałowe – ekstra kruche!

Niedługo Tłusty Czwartek, więc już czas najwyższy rozejrzeć się za ciekawymi przepisami na pączki i faworki. Dziś polecam Wam super recepturę na cieniutkie, ekstra kruche i przepyszne chruściki jogurtowe. Proste i szybkie w przygotowaniu, a w smaku… niebo w ustach!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

ok 200 g mąki + mąka do podsypania

6 żółtek

3 łyżki cukru pudru

3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżka masła

1 łyżka spirytusu

  • Dodatkowo:

1 litr oleju do smażenia

cukier puder do posypania

 

 

*** Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę, w razie potrzeby dodatkowo delikatnie podsypujemy mąką – nie za dużo, tylko tyle aby ciasto przestało kleić się do rąk ***

*** Odcinamy kawałek ciasta i bardzo cieniutko wałkujemy. Rozwałkowane ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 2-3 cm. Paski kroimy w prostokąty i na środku każdego z nich robimy małe nacięcie ***

***  Jeden koniec każdego prostokąta przekładamy przez środek i rozciągamy. Układamy na delikatnie podsypanej mąką deseczce ***

*** Tak przygotowane faworki rzucamy partiami na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron, aż nabiorą pięknego złotego koloru ***

*** Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu i od razu posypujemy cukrem pudrem ***

*** Faworki są gotowe do jedzenia zaraz po wystudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:


KOMENTARZE

Komentarz do “Jogurtowe faworki karnawałowe – ekstra kruche!