Pączki ziemniaczane


Pączki ziemniaczane

Ciekawy przepis na pyszne, puchate i delikatne pączki. Do ciasta dodajemy ugotowane ziemniaki, które są w smaku w ogóle nie wyczuwalne, ale dzięki nim pączki długo zachowują świeżość. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5kg ziemniaków

600g mąki pszennej

50g masła

4 żółtka jaj (jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki)

100g cukru

14g suchych drożdży

80ml letniego mleka

szczypta soli

1 łyżka spirytusu

  • Dodatkowo:

olej lub smalec do smażenia

konfitura do nadziania pączków

cukier puder do posypania

 

 

 

 

*** Ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy i przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mielenia ***

*** Masło rozpuszczamy. Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, cukier, dodajemy ziemniaki, żółtka jaj, letnie mleko, rozpuszczone masło i szczyptę soli  ***

*** Wszystko razem mieszamy, dodajemy spirytus i dokładnie wyrabiamy ***

*** Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę – do wyrośnięcia ***

*** Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, oprószamy mąką z wierzchu i rozwałkowujemy na grubość około 2 cm ***

*** Szklanką o średnicy 5-6 cm wykrawamy kółeczka ***

*** Wycięte pączki układamy na podsypanym mąką blacie ***

*** Pączki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do kolejnego wyrośniecie na 30 minut ***

*** W międzyczasie w dużym garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 175’C. Wyrośnięte pączki smażymy partiami z dwóch stron po około 3 minuty – na rumiany kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Upieczone pączki posypujemy cukrem pudrem i nadziewamy konfiturą ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE