Kostka czekoladowo-słonecznikowa z kremem solony karmel


Kostka czekoladowo-słonecznikowa z kremem solony karmel

Przepyszne ciacho o fenomenalnym smaku solonego karmelu, mocno czekoladowego ciasta i prażonego słonecznika. Nie bójcie się krem wcale nie jest słony, a wręcz przeciwnie jest słodki oraz delikatny i posiada tę subtelną nutkę, dzięki której zakochacie się w tym smaku!

 

 

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:

2/3 szklanki mąki

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

125g masła lub margaryny

60g gorzkiej czekolady

1/3 szklanki kakao

2 jajka

pół szklanki cukru

pół szklanki kwaśnej śmietany 18%

  • Masa słonecznikowa:

200g słonecznika

70g masła

3 łyżki mleka

5 łyżek cukru

  • Krem solony karmel:

300g serka śmietankowego (typu almette, turek, piątnica)

100ml śmietanki kremówki 30-36%

1 puszka masy kajmakowej (ok 500g)

4 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody

  • Dodatkowo:

60g czekolady mlecznej lub gorzkiej (lub pół na pół)

60ml śmietanki kremówki

1/3 szklanki mocnej herbaty

 

 

*** Przygotowujemy ciasto czekoladowe: w garnuszku roztapiamy masło ***

*** Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.Dodajemy kakao, mieszamy i odkładamy do wystudzenia  ***

*** W misce miksera ubijamy jajka z cukrem na jasną pianę ***

*** Do masy jajecznej dodajemy po łyżce masę czekoladową i cały czas miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji ***

*** W osobnej misce mieszamy pozostałe suche składniki: mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Do ciasta dodajemy naprzemiennie suche składniki i śmietanę, cały czas ubijając. Ciasto wyjdzie dość gęste ***

*** Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia – moja blaszka ma wymiary 21 x 21 cm (można też upiec ciasto w tortownicy) ***

*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 35 minut – do suchego patyczka ***

*** Ciasto odkładamy do wystudzenia, a następnie przekrawamy na dwa blaty ***

*** Przygotowujemy masę słonecznikową: w garnuszku umieszczamy słonecznik, masło, mleko i cukier ***

*** Podgrzewamy, cały czas mieszając, do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wyrównujemy ***

*** Wkładamy do nagrzanego do 180’C piekarnika i pieczemy przez około 20 minut – do zrumienienia. Odkładamy do całkowitego wystudzenia, a następnie kruszymy ***

*** Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy do wystudzenia (do temperatury pokojowej). Śmietankę kremówkę oraz serek śmietankowy umieszczamy w misie miksera i ubijamy na najwyższych obrotach przez około 2 minuty. Następnie ciągle miksując dodajemy cienkim strumieniem wystudzoną żelatynę. Dodajemy kajmak i jeszcze przez chwilę miksujemy. Wsypujemy 2/3 słonecznika, mieszamy ***

*** Pierwszy blat ciasta umieszczamy w foremce i nasączamy go herbatą ***

*** Na ciasto wykładamy połowę kremu karmelowego ***

*** Przykrywamy drugim blatem, który również nasączmy. Wykładamy resztę kremu i posypujemy pozostałym słonecznikiem. Ciasto wkładamy do lodówki na czas przygotowania polewy ***

*** Do garnuszka wlewamy śmietankę, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitego sosu czekoladowego ***

*** Tak powstałym sosem polewamy wierzch ciasta ***

*** Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

4 2 votes
Article Rating

Leave a Reply

2 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
Magda
1 miesiąc temu

Czy na pewno ma być aż tyle żelatyny do kremu? Bo wydaje mi się to trochę za dużo.

Karolina
Karolina
1 miesiąc temu

Ciasto jest pyszne ale bardzo mało wyrasta, proponowałabym dodać przynajmniej dwa jajka